GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale prema 68 dolara, trgovce brine širenje zaraze u Aziji

Cijene nafte pale prema 68 dolara, trgovce brine širenje zaraze u Aziji
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2021 / 17:47
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara pod pritiskom rasta broja novozaraženih u Aziji, koji je zasjenio otvaranje pojedinih europskih gospodarstava.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,41 dolar. U sličnom se iznosu smanjila i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 65,03 dolara.

Trgovce je na početku tjedna ohrabrilo otvaranje britanskog gospodarstva nakon četveromjesečne blokade uvedene kako bi se suzbilo širenje covida 19.

Francuska i Španjolska već su proteklih tjedana ublažile ograničenja paralelno ubrzanom procjepljivanju građana, a Portugal i Nizozemska učinili su to u subotu budući da se bliži sezona ljetnih praznika.

Očekivanja snažnog gospodarskog rasta nakon ukidanja ograničenja podupirala su proteklih tjedana visoku razinu cijena nafte, iako mnogi investitori strahuju od inflacije koja bi mogla potaknuti podizanje ključnih kamatnih stopa i zakočiti potrošnju.

Na oprezu su i zbog straha od širenja vrlo zaraznog soja koronavirusa otkrivenog u Indiji na druge zemlje.

"Kontinuirani solidni gospodarski rast plodno je tlo za oporavak svjetske naftne potražnje, a može ga poremetiti samo... širenje virusa u svijetu", zaključio je analitičar PVM Oila Tamas Varga.

Neke indijske savezne države priopćile su u nedjelju da će produljiti mjere zatvaranja kako bi suzbile zarazu, koja je u Indiji ubila više od 270 tisuća ljudi.

U takvim je uvjetima prodaja benzina i dizela u indijskim državnim rafinerijama pala u prvoj polovoini svibnja za petinu u odnosu na prethodni mjesec.

Tvrdokorno širenje virusa otkrivaju i pripreme Singapura za zatvaranje škola u ovom tjednu. Japan je u međuvremenu objavio izvanredno stanje u još tri prefekture.

"Čini se da tržište oscilira između ohrabrujućeg poboljšanja potražnje u Sjedinjenim Državama i Europi i slabe potrošnje u Aziji zbog širenja covida 19", konstatira Kevin Solomon izr StoneX-a.

Raspoloženje na tržištu prigušio je i sporiji rast proizvodnje u kineskoj industriji u travnju i znatno slabiji promet u maloprodaji no što se očekivalo, praćeni upozorenjima dužnosnika o novim problemima u oporavku drugog gospodarstva svijeta.

Kineska prerada sirove nafte bila je u travnju 7,5 posto viša nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, ali nije dosegnula razinu iz posljednjeg kvartala 2020.

Opskrba benzinom i derivatima na američkog istočnoj obali postupno se pak normalizira nakon blokade cjevovoda Colonial Pipelinea koju je prouzročio kibernetički napad.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros je na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 66,16 dolara i bila je 62 centa niža u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE