GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale prema 82 dolara

Cijene nafte pale prema 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2024 / 17:02
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara budući da je među ulagačima ponovo prevladala zabrinutost za potražnju nakon signala iz američke središnje banke da zbog inflacije neće žuriti sa snižavanjem troškova zaduživanja.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,54 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 82,17 dolara.

Na američkom tržištu barelom s rokom isporuke u lipnju trgovalo se po 1,49 dolara nižoj cijeni, od 78,31 dolara. Aktivnije s trgovalo barelima s rokom isporuke u srpnju, po 1,55 dolara nižoj cijeni, od 77,75 dolara.

Raspoloženje na tržištima prigušile su na početku tjedna izjave dužnosnika američke središnje banke da će razmotriti sniženje kamatnih stopa tek nakon novih naznaka posustajanja inflacije.

Fedov potpredsjednik Philip Jefferson rekao je da se još ne može pouzdano reći hoće li inflacija slabiti kroz dulje vremensko razdoblje, a njegov stav ponovio je i predsjednik Fedova ogranka u Atlanti Raphael Bostic.

Potpredsjednik Michael Barr upozorio je da pak restriktivnoj monetarnoj politici treba više vremena da urodi željenim plodom.

Izjave dužnosnika američke središnje banke signaliziraju da planiraju zadržati troškove zaduživanja na povišenoj razini dulje no što su na tržištima očekivali, što će utjecati na tržišta nafte jer će zakočiti gospodasku aktivnost i potražnju za energentima.

"Strahovanja od slabije potražnje pokrenula su rasprodaje na naftnim tržištima budući da smanjenje kamatnih stopa odmiče sve dalje", rekao je Toshitaka Tazawa iz Fujitomi Securitiesa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici ponovo će razmotriti proizvodnu politiku na sastanku zakazanom 1. lipnja. Grupa trenutno smanjuje opskrbu za 2,2 milijuna barela dnevno, a izvori su za Reuters rekli da bi mogli iz tržišta isključiti još barela ako potražnja ne ojača.

OPEC je odvojeno izvijestio da je u ponedjeljak barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak poskupio 47 centi, na 84,04 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Rekordna potražnja za solarnom energijom u SAD-u
SOLARI
Rekordna potražnja za solarnom energijom u SAD-u
NEW YORK - Solarna energija doživljava procvat u Sjedinjenim Državama kako potražnja za električnom energijom raste, nadmašujući rast bilo kojeg drugog izvora električne energije i pobijajući tvrdnje da je energetska tranzicija neuspjeh.
Vlada odgovorila na novu MOL-ovu arbitražu: Postojala je prijetnja da vrtići i bolnice ostanu bez plina
ODGOVOR
Vlada odgovorila na novu MOL-ovu arbitražu: Postojala je prijetnja da vrtići i bolnice ostanu bez plina
ZAGREB - Vlada je u vrijeme najveće energetske krize poduzimala mjere za sigurnost opskrbe plinom građana u skladu sa zakonskim odredbama, poručili su u subotu iz Vlade odgovarajući na MOL-ovo pokretanje arbitraže protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina 2022. i 2023. godine.
MOL pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina
ARBITRAŽA
MOL pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina
BUDIMPEŠTA – MOL potvrđuje da je pokrenuo arbitražu protiv Republike Hrvatske zbog nadoknade štete proizašle iz mjera koje je Hrvatska nametnula tržištu plina 2022. i 2023.
Što je dovelo do strujnog kolapsa na Balkanu?
SLUŽBE ISTRAŽUJU
Što je dovelo do strujnog kolapsa na Balkanu?
PODGORICA / ZAGREB - Crnogorski dužnosnici tvrde da je uzrok regionalnog kvara u elektroenergetskom sustavu posljedica velikog opterećenja i porasta dnevne potrošnje te visokih temperatura, a da će međunarodna istraga službene Europske udruge operatora prijenosnih sustava utvrditi odakle su problemi počeli.
Europska komisija odobrila njemačke subvencije za cjevovode za vodik
VODIK
Europska komisija odobrila njemačke subvencije za cjevovode za vodik
BRUXELLES - Europska komisija dala je Njemačkoj dozvolu da uloži oko 3 milijarde eura u svoju vodikovu infrastrukturu za izgradnju dalekovoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE