GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale prema 84 dolara, Kina signalizira intervenciju u cijene ugljena

Cijene nafte pale prema 84 dolara, Kina signalizira intervenciju u cijene ugljena
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2021 / 16:53
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 84 dolara nakon što je Kina signalizirala intervenciju u cijene ugljena kako bi osigurala opskrbu strujom i toplinskom energijom, što bi ublažilo potražnju za mazutom i dizelom.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila 85 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,23 dolara.

Na američkom tržištu barelom se u ugovorima s rokovima isporuke u studenome trgovalo po 85 centi nižoj cijeni, od 82,11 dolara. U ugovorima s rokovima isporuke u prosincu cijena mu je pala 98 centi, na 81,46 dolara.

Tržišta pozorno prate probleme s opskrbom energentima u Kini, a fokus je na nastojanjima Pekinga da poveća proizvodnju ugljena čije su cijene u proteklim danima dosegnule rekordne razine kako bi osigurao opskrbu strujom i toplinskom energijom na pragu zime.

Kinesko Nacionalno povjerenstvo za razvoj i reforme priopćilo je u utorak da će vratiti cijene ugljena u razumne okvire i suzbiti sve nepravilnosti koje remete tržišni poredak i zlonamjerne špekulacije u trgovini terminskim ugovorima za isporuku termalnog ugljena.

"Kina planira poduzeti korake kako bi zakočila nagli rast cijena na domaćem tržištu ugljena, što bi moglo stvoriti značajan pritisak na tamošnje cijene ugljena i preokrenuti trend prebacivanja na naftu", priopćio je Commerzbank.

Problemi u opskrbi plinom i ugljenom i rast njihovih cijena poduprli su i tržišta nafte budući da su proizvođači struje umjesto njih počeli koristiti dizel i mazut.

Cijene kineskog ugljena i druge robe pale su u jutarnjoj trgovini, a to je stvorilo pritisak i na cijene nafte.

Uteg naftnim tržištima bili su i podaci Američkog instituta za naftu (API) koji su pokazali rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu za 3,3 milijuna barela, prema navodima tržišnim izvorima, znatno veći no što su analitičari očekivali.

Zalihe benzina i derivata, uključujući dizel, lož ulje i kerozin, zabilježile su pak neočekivano veliki pad, signalizirajući snažnu potražnju.

Vlada će objaviti službene podatke o zalihama tokom dana.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je barel referentne košarice nafte njezinih članica u utorak stajao 83,48 dolara, što znači da je pojeftinio 56 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE