GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pale treći tjedan zaredom, zabrinjava Kina

Cijene nafte pale treći tjedan zaredom, zabrinjava Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2022 / 07:47
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer će usporavanje rasta globalnog gospodarstva i restriktivne mjere u Kini protiv covida-19 oslabiti potražnju za energentima.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 4,6 posto, na 83,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,7 posto, na 76,28 dolara.

Pad cijena treći tjedan zaredom ponajviše je posljedica zabrinutosti trgovaca zbog širenja covida-19 u Kini, najvećem uvozniku nafte u svijetu.

U petak je Kina izvijestila o novom rekordnom broju slučajeva zaraze tim virusom, a neki gradovi nastavljaju provoditi mjere kako bi obuzdali novi val širenja covida, ograničavajući mobilnost.

Ograničenja počinju nagrizati potražnju za gorivima, koja je, kako se procjenjuje, manja oko milijun barela dnevno od prosjeka, napisali su analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištu.

Očekuje se i daljnje usporavanje rasta američkog gospodarstva, s obzirom da tamošnja središnja banka Fed zbog visoke inflacije najavljuje daljnje povećanje kamatnih stopa.

Zbog visoke inflacije, i mnoge druge središnje banke u svijetu podižu kamate, a gospodarski se rast usporava.

Trgovci prate i razgovore predstavnika skupine G7 i Europske unije o ograničenju cijena ruske nafte koja se doprema morem, na 65 do 70 dolara po barelu.

Cilj je ograničiti prihode Moskve za financiranje ruske invazije u Ukrajini i istodobno izbjeći poremećaje na globalnim tržištima nafte. Predloženi raspon uglavnom je u skladu sa cijenama koje plaćaju kupci u Aziji, navodi Reuters.

Cjenovni limit trebao bi funkcionirati kroz zabranu prijevoznicima i osiguravateljima da posluju s ruskom naftom ako je njezina cijena viša od utvrđenog iznosa. Mehanizam bi trebao biti aktiviran 5. prosinca, kada na snagu stupa embargo EU-a na rusku naftu.

Očekuje se da će trgovanje do tada biti oprezno. Tim više što će Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini partneri 4. prosinca održati novi sastanak o proizvodnoj politici.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale, u fokusu potražnja u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, u fokusu potražnja u SAD-u
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima na 82 dolara budući da se rast zaliha u SAD-u nadovezao na strahovanja ulagača da će oklijevanje američke središnje banke sa snižavanjem troškova zaduživanja zakočiti gospodarstvo i potražnju za energentima.
Jadranski naftovod preuzima prvi projekt solarne elektrane
OIE
Jadranski naftovod preuzima prvi projekt solarne elektrane
ZAGREB - Jadranski naftovod je putem povezanog društva JANAF OIE sklopio Ugovor o kupoprodaji 100% udjela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u sunčanu elektranu u Vođincima, nedaleko Vinkovaca, projektirane instalirane snage 14,2857 MW i priključne snage 9,99 MW.
Macron poziva TotalEnergies da ne lista dionice na Wall Streetu
POZIV
Macron poziva TotalEnergies da ne lista dionice na Wall Streetu
PARIZ - Francuska podržava tvrtke koje vjeruju u zemlju, rekao je njezin predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu objavljenom u srijedu, odgovarajući na pitanje o potencijalnoj potrazi najveće naftne kompanije TotalEnergies za uvrštenjem na američku burzu.
Ruski dronovi prekinuli opskrbu strujom u Sumskoj oblasti
RAT U UKRAJINI
Ruski dronovi prekinuli opskrbu strujom u Sumskoj oblasti
KIJEV - Ruske bespilotne letjelice pogodile su rano u srijedu energetska postrojenja te prekinule opskrbu električnom energijom u nekim dijelovima Sumske oblasti na sjeveru Ukrajine, rekli su dužnosnici.
Biden odlučio pustiti milijun barela goriva iz rezerve kako bi smanjio cijene
POTEZI
Biden odlučio pustiti milijun barela goriva iz rezerve kako bi smanjio cijene
WASHINGTON - Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena odlučila je pustiti milijun barela goriva iz strateških rezervi, a cilj je smanjenje cijena na benzinskim crpkama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE