GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pod pritiskom širenja koronavirusa

Cijene nafte pod pritiskom širenja koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2020 / 17:04
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima uslijed zabrinutosti zbog slabljenja svjetske potražnje u uvjetima širenja zaraze koronavirusom i prekomjerne ponude, budući da OPEC i njegovi saveznici u kolovozu planiraju povećati proizvodnju.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu pala za 72 centa, na 43,43 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio za 68 centi, na 40,33 dolara.

Jučer je cijena u Londonu porasla za 1,5 posto, a u SAD-u za 1,8 posto, nakon objave podataka o proizvodnoj aktivnosti iznad očekivanja u Aziji, Europi i SAD-u.

"Vijesti iz Azije i Europe dolaze u okruženju zabrinutosti da kriza zbog korone vjerojatno neće biti ograničena samo na SAD i Brazil, već i na ostatak svijeta u drugom valu zaraze", rekla je Paola Rodriguez Masiu iz Rystad Energy-ja.

Potražnju za gorivima nagrizaju pooštrene mjere zatvaranja u gradovima od Manile do Melbourna zbog novih infekcija, dok je Norveška zaustavila promet kruzerima.

Naznake neravnomjernog rasta potražnje analitičari vide u vjerojatnom prošlotjednom rastu američkih zaliha derivata, pokazalo je preliminarno istraživanje Reutersa uoči tjedne objave Američkog instituta za naftu koji će biti objavljen kasnije tijekom dana, te američke vlade u srijedu.

Pored toga, članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC-a) i njeni partneri, nazvani OPEC+, u ovom mjesecu bi trebale povećavati proizvodnju dodajući oko 1,5 milijuna barela dnevno na naftno tržište. Američki proizvođači također planiraju ponovno pokrenuti zatvorene proizvodnje.

Većina sudionika na naftnom tržištu očekuje veći pritisak na cijene nafte u uvjetima opustošene potražnje zbog COVID-a 19 i dodatnih barela iz OPEC-a +, rekao je Stephen Innes iz AxiCorpa.

OPEC je u utorak na svojoj web stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 44,02 dolara, te je porasla za jedan dolar u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
POTEZI
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
PODGORICA - EPCG Solar gradnja potpisala je jučer ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s tvrtkom Kaldera iz Laktaša, čime je i službeno omogućen ulazak kapitala i udjela Milorada Dodika, koji je poznat kao vlasnik u sjeni ove banjalučke energetske tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE