GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte pod pritiskom zabrinutosti za globalnu potražnju

Cijene nafte pod pritiskom zabrinutosti za globalnu potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2020 / 17:21
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte u utorak su na svjetskim tržištima skliznule prema 42 dolara jer trgovce brine da bi nova ograničenja u SAD-u i Aziji mogla ugroziti oporavak globalne potražnje, i to baš kada se vodeći proizvođači spremaju povećati proizvodnju.

Cijena barela sirove nafte na londonskom se tržištu tako spustila za 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 42,30 dolara. Na američkom je bila niža 49 centi, kliznuvši na 39,61 dolar.

U Kaliforniji, najnapučenijoj američkoj saveznoj državi, u ponedjeljak su ponovno uvedena ograničenja, nakon što su isto već učinile neke druge države, poput Floride i Teksasa. Nova ograničenja također su uvele Azija i Australija, nabraja Reuters.

Takav razvoj situacije potiče zabrinutost za globalne gospodarske izglede i globalnu potražnju za naftom.

Za smjernice u vezi ponude nafte, tržišta pak s nestrpljenjem čekaju vijesti iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, o novoj razini smanjenja proizvodnje. OPEC-ov tehnički odbor sastaje se tokom dana a sutra odbor za monitoring OPEC+, podsjeća Reuters.

Prema važećem sprorazumu, proizvodnja će se još do kraja mjeseca smanjivati za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno a očekuje se da će OPEC+ dogovoriti da se od kolovoza do kraja godine smanjuje za 7,7 milijuna barela dnevno.

Naftno tržište ide u smjeru uspostave ravnoteže budući da potražnja postupno raste, rekao je glavni tajnik OPEC-a u ponedjeljak.

U najnovijem mjesečnom izvješću OPEC procjenjuje da će globalna potražnja za naftom u idućoj godini porasti za rekordnih sedam milijuna barela dnevno ali da će i dalje biti slabija nego prije koronakrize.

Od važnih vijesti za naftna tržišta izdvaja se ona o kineskom uvozu nafte u lipnju, koji je dosegnuo najviše dnevne i mjesečne razine, pokazuju danas objavljeni kineski podaci.

Tržišta će za daljnje smjernice u vezi potrošnje goriva u utorak pratiti najnovije izvješće Američkog instituta za naftu (API), a u srijedu izvješće američke vlade.

Analitičari procjenjuju da će izvješća pokazati tjedni pad zaliha benzina za 900 tisuća barela a zaliha sirove nafte za 2,3 milijuna barela, pokazuju preliminarne procjene ekonomista iz Reutersove ankete.

Odvojeno je OPEC na mrežnim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 43,38 dolara, što znači da je bila za osam centi niža u odnosu na prošli petak.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE