GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte poduprte poremećajima opskrbe i optimizmom zbog Kine

Cijene nafte poduprte poremećajima opskrbe i optimizmom zbog Kine
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2022 / 15:45
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima zbog prekida u opskrbi i ublažavanja ograničenja zbog covida u Kini, najvećoj svjetskoj uvoznici sirove nafte.

Cijena barela je na londonskom tržištu u podnevnoj trgovini u odnosu na prethodno zatvaranje porasla 64 centa, na 78,63 dolara. Ojačao je i barel na američkom tržištu, za 39 centi, na 73,56 dolara.

Cijena je u SAD-u u ponedjeljak pala na 70,25 dolara, vrlo blizu granici od 70 dolara na kojoj je predsjednik SAD-a Joe Biden namjeravao obnoviti američke zalihe nafte. To je u utorak poduprlo cijene, a daljnja podrška uslijedila je nakon popuštanja mjera ograničenja zbog covida u Kini, prijetnje niže ruske proizvodnje kao odgovora na ograničenje cijena njezine nafte i prekida rada naftovoda Keystone u SAD-u.

Ponovno uključivanje naftovoda Keystone kompanije TC Energy koji isporučuje u SAD 620.000 barela kanadske sirove nafte dnevno, ostaje neizvjesno nakon puknuća u prošlom tjednu. Prekid rada naftovoda povećava očekivanja da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlome tjednu pale za 3,9 milijuna barela. Izvješće Američkog instituta za naftu biti će objavljeno kasnije tijekom dana. Prekid opskrbe dolazi u vrijeme kada u ovom mjesecu pada izvoz iz ruskih luka na Baltiku i Crnom moru.

Investicijske banke Bank of America i Goldman Sachs objavile su u ponedjeljak da bi uspješno ponovno otvaranje gospodarstva u Kini moglo dodatno potaknuti cijene nafte iznad razine od 90 dolara po barelu.

Kina je prošloga tjedna ukinula neke od svojih strogih mjera zabrane povezanih s virusom covida 19, ali rastuće stope zaraze i dalje potiču neizvjesnost.

Tržište će u potrazi za naznakama pozorno pratiti mjesečno izvješće OPEC-a i indeks potrošačkih cijena u SAD-u koji će biti objavljeni u utorak. Odluku o kamatnim stopama središnja američka banka Fed treba donijeti u srijedu, a Bank of England i ECB u četvrtak.


Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u ponedjeljak barel košarice nafte njezinih članica stajao 74,94 dolara. U petak je iznosio 74,66 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE