GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom

Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2021 / 07:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugog zaredom, jer trgovci vjeruju da će potražnja za 'crnim zlatom' ostati snažna, unatoč širenju delta varijante koronavirusa i novim restriktivnim mjerama u pojedinim zemljama.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,8 posto, na 75,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,6 posto, na 73,95 dolara.

U cijelom srpnju cijena barela u Londonu porasla je 1,6 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako raste, dok je na američkom tržištu cijena barela ostala nepromijenjena.

Rast cijena zahvaljuje se uvjerenju trgovaca da će potražnja za gorivima i dalje rasti, unatoč širenju delta soja koronavirusa zbog čega prijeti rizik od uvođenja novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak kazao je prošloga tjedna da potrošnja raste širom svijeta.

„Potražnja je u porastu, potrošnja je u porastu. Naravno, koronavirus je i dalje tu, ali nema takvih gospodarskih 'zatvaranja' kao prije”, kazao je.

Čak i uz rast novozaraženih u SAD-u, Aziji i dijelovima Europe, analitičari smatraju da bi veća stopa cijepljenja mogla ograničiti potrebu za teškim blokadama koje su pritisnule potražnju tijekom vrhunca pandemije u prošloj godini.

„Naftni kompleks ponovno je analizirao situaciju vezanu uz koronavirus i zaključio da bi potražnja mogla samo skromno oslabiti, minijaturno u odnosu na lanjski pad potrošnje”, kaže Jim Ritterbusch, predsjednik u tvrtki Ritterbusch and Associates.

Očekuje se da će globalna tržišta nafte ostati u deficitu, unatoč nedavnoj odluci Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, zajednički poznatih pod nazivom OPEC+, da povećaju proizvodnju tijekom ostatka godine.

Podršku cijenama pružio je i podatak da su zalihe sirove nafte u SAD-u prije tjedan dana pale za 4,1 milijun barela, što je posljedica pada uvoza i proizvodnje.

Gospodarski oporavak SAD-a i dalje je na dobrom putu, unatoč porastu broja novozaraženih koronavirusom, objavila je američka središnja banka Fed, nakon sjednice njezinih čelnika.

Kao potpora cijenama došlo je također priopćenje o poteškoćama u pregovorima između SAD-a i Irana o iranskom nuklearnom programu, što bi moglo značiti odgodu povratka iranske nafte na tržište.

Prema anketi Reutersa, barelom nafte trgovat će se po cijeni blizu 70 dolara do kraja godine, zahvaljujući oporavku svjetskog gospodarstva i sporijem nego što se očekivalo povratku iranske nafte na tržišta, dok će rast cijena ograničavati novi sojevi koronavirusa.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE