GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle iznad 50 dolara

Cijene nafte porasle iznad 50 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2020 / 18:33
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 50 dolara, poduprte nadom da će vodeći proizvođači dodatno ograničiti opskrbu a središnje banke poticajnim mjerama ublažiti negativan utjecaj epidemije koronavirusa na gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 73 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,40 dolara. U petak je zaključila trgovanje u minusu 2,06 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 53 centa višoj cijeni, od 45,29 dolara. U petak je zaključila trgovanje u minusu 2,33 dolara.

Na kraju prošlog tjedna tržišta je uzdrmao strah da će epidemija koronavirusa zakočiti globalno gospodarstvo i potražnju za naftom.

Epidemija je do sada odnijela 3.000 ljudskih života a zaraženo je više od 90 tisuća ljudi.

Financijska tržišta prošlog su tjedna zabilježila najveći pad od financijske krize 2008. godine pa su središnje banke, uključujući američki Fed i Bank of Japan, danas naznačile da će uvesti mjere kako bi ih stabilizirale.

Njihovi signali umirili su danas tržišta a dodatnu potporu cijenama nafte pružile su izjave vodećih proizvođača nafte da su spremni dodatno ograničiti opskrbu. Tehnički odbor OPEC-a preporučio je da se zbog utjecaja epidemije na potražnju opskrba smanji za dodatnih 600 tisuća barela dnevno.

Trenutno OPEC i njegovi saveznici među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, smanjuju opskrbu za 1,7 milijuna barela dnevno, prema sporazumu koji istječe krajem mjeseca.

Nekoliko ključnih članica OPEC-a razmišlja o još opsežnijem smanjenju proizvodnje u drugom tromjesečju, napominje Reuters.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je danas da Moskva analizira preporuku tehničkog odbora, dodajući da Moskva nije dobila prijedlog o još većem smanjenju.

"Izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina da će Rusija nastaviti suradnju s OPEC-om i njegovim saveznicima također pomaže (cijenama) uoči važnog sastanaka proizvođača nafte krajem ovog tjedna", izjavio je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 50,16 dolara, što znači da je pala 73 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: cijene nafte, nafta, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE