GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle iznad 73 dolara, u fokusu i dalje američka proizvodnja

Cijene nafte porasle iznad 73 dolara, u fokusu i dalje američka proizvodnja
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2021 / 17:56
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 73 dolara, potaknute zabrinutošću trgovaca zbog spore obnove američke proizvodnje nakon uragana Ida.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 73,47 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 64 centa višoj cijeni, od 70,36 dolara.

Tržište je i na početku ovog tjedna usredotočeno na sporu obnovu američke proizvodnje nakon pustošenja uragana Ida. Oko tri četvrtine proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva, oko 1,4 milijuna barela dnevno, zaustavljeno je još od kraja kolovoza.

"Uragan Ida jedinstven je po neto bikovskom utjecaju na američku i globalnu naftnu bilancu - manje je utjecao na potražnju nego na proizvodnju", napisali su analitičari Goldman Sachsa u bilješci s datumom 9. rujna.

Broj aktivnih bušotinskih postrojenja porastao je ipak u proteklih tjedan dana, prema podacima Baker Hughesa, signalizirajući da bi proizvodnja sljedećih tjedana mogla rasti, napominje Reuters.

Značajniji rast cijena zakočila je danas Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), koja je danas snizila prognozu rasta potražnje u posljednja tri ovogodišnja mjeseca zbog širenja delta varijante koronavirusa, ocijenivši da će daljnji oporavak biti odgođen za iduću godinu.

OPEC sada očekuje da će potražnja za naftom u četvrtom tromjesečju rasti za u prosjeku za 99,7 milijuna barela dnevno, za 110 tisuća barela dnevno slabije no što su bili prognozirali u kolovozu.

Cijene koči i najava Pekinga o prodaji nafte iz državnih rezervi radi pomoći rafinerijama, ali i nada da bi Iran i zapadni partneri mogli postići širi sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) postigla je u nedjelju dogovor s Iranom o servisiranju opreme za praćenje nuklearnih postrojenja, što znači i veće šanse za povratak iranske nafte na tržišta u slučaju ublažavanja sankcija Teheranu.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 71,98 dolara, što znači da je ojačala 16 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE