GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle iznad 84 dolara, trgovci čekaju ishod sastanka OPEC+

Cijene nafte porasle iznad 84 dolara, trgovci čekaju ishod sastanka OPEC+
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2021 / 17:22
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte ponovo su u četvrtak prekoračile 84 dolara jer trgovci očekuju da će vodeći proizvođači potvrditi odluku o skromnom povećanjem opskrbe u idućim mjesecima, unatoč zahtjevima da na tržište plasiraju znatno više barela.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 2,15 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,14 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,07 dolara višoj cijeni, od 82,93 dolara.

Fokus je tržišta danas na sastanku Organizacije zemalja-izvoznika nafte (OPEC) i njezinih saveznika na kojem bi se trebalo razgovarati o povećanju opskrbe. U srpnju najavili su da će je u mjesecima na kraju ove i početkom iduće godine povećati za samo 400 000 barela dnevno.

Analitičari Citija smatraju da će OPEC+ vjerojatno potvrditi odluku o skromnom povećanju opskrbe, unatoč pritiscima velikih uvoznika da na tržište izbacuju više nafte budući da potražnja snažno raste paralelno oporavku gospodarstva od koronakrize.

Potrošnju pokreće i početak zime, a dodatni joj je poticaj okretanje proizvođača struje jeftinijem mazutu i dizelu u razdoblju snažnog rasta cijena plina i ugljena.

"Većina članica OPEC+ ne može povećati proizvodnju sa sadašnje razine", tvrde analitičari Citija, dodavši da je čak i Saudijska Arabija pozvala na oprez, ukazavši na neizvjesnost koju stvara pandemija covida 19.

Saudijska Arabija i Rusija procjenjuju i da više cijene neće u kratkom roku potaknuti veću proizvodnju nafte iz škriljaca u SAD-u, rekli su izvori iz OPEC-a+, što odražava želju dva velika proizvođača da povećaju prihod i argument je u prilog postupnom povećanju opskrbe.

Nekoliko velikih naftnih kompanija najavilo je ipak veću proizvodnju i potrošnju na vađenje nafte iz škriljca u idućoj godini, što bi moglo potkopati nastojanja OPEC+ da kontrolira opskrbu i podupire cijene, napominje Reuters.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 81,58 dolara, što znači da je bio 1,79 dolara jeftiniji nego dan ranije.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE