GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle na 36 dolara, proizvođači se drže dogovora

Cijene nafte porasle na 36 dolara, proizvođači se drže dogovora
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2020 / 21:31
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 36 dolara, ohrabrene porukama proizvođača da se drže dogovora o smanjenju opskrbe i većom potražnjom za gorivima paralelno ublažavanju mjera zaštite od pandemije.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 48 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 36,01 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 34 dolara.

Trgovce je ohrabrila najava Rusije da će u svibnju i lipnju proizvoditi blizu ciljanih 8,5 milijuna barela dnevno, u skladu s dogovorom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i partnera, okupljenih u grupu OPEC+.

Najveći svjetski proizvođači, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju, dogovorili su u travnju smanjenje proizvodnje u svibnju i lipnju za gotovo 10 milijuna barela dnevno.

Rusko ministarstvo energetike citiralo je danas i izjavu ministra Aleksandra Novaka da bi rast potražnje za gorivom do lipnja ili srpnja trebao smanjiti globalni višak koji trenutno iznosi sedam do 12 milijuna barela dnevno.

„Aktualni oporavak cijena nafte prvenstveno je rezultat smanjene opskrbe. Svjetski proizvođači udruženi u grupu OPEC+ objavili su da se pridržavaju koordiniranog i dobrovoljnog smanjenja za 9,7 milijuna barela dnevno ili možda čak i više", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

"Kako se ublažavaju mjere zaštite od korone, potporu cijenama pruža i potražnja", dodao je.

Zemlje OPEC + sastat će se ponovo početkom lipnja kako bi razgovarale o kontinuiranom smanjenju opskrbe kako bi se poduprle cijene koje su od početka godine već porasle oko 45 posto.

Naznake smanjenja proizvodnje stižu i iz SAD-a. Tako su podaci tvrtke Baker Hughes pokazali da je broj aktivnih bušotinskih postrojenja u prošlom tjednu pao na rekordno niskih 318.

OPEC ni danas nije objavio cijenu barela referentne košarice nafte svojih članica.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
DIVIDENDA
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine, priopćeno je iz te kompanije.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE