GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle nadomak 89 dolara

Cijene nafte porasle nadomak 89 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2023 / 16:51
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima nadomak 89 dolara budući da je ulagače prestrašio američki napad na ciljeve u Siriji, raspirivši bojazni od eskalacije sukoba na Bliskom istoku i poremećaja u opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 93 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 88,86 dolara. U gotovo istom iznosu poskupio je na američkom tržištu i barel s rokovima isporuke u prosincu, na 84,12 dolara.

Tržišta je na kraju tjedna uznemirio napad američkih borbenih zrakoplova na skladišta oružja i streljiva u Siriji, Pentagon objašnjava da su uzvratili na napade paravojnih snaga koje podupire Iran na američke oružane snage od početka sukoba Izraela i palestinskog Hamasa.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je u četvrtak u Ujedinjenim narodima da, ako izraelska ofenziva protiv palestinskog Hamasa ne stane, "vatra neće poštedjeti ni SAD".

Strah od širenja sukoba na Bliskom istoku potpirio je i napad projektilima na dva egipatska grada na Crvenom moru, u kojem je prema neimenovanim izvorima i dužnosnicima ranjeno nekoliko ljudi.

Izraelske snage izvele su pak prošle noći najveći kopneni napad na blokiranu palestinsku enklavu Gazu od početka sukoba s Hamasom, nakon što je premijer Benjamin Netanyahu rekao da se još pripremaju za pravu kopnenu invaziju.

Sukob Izraela i Hamasa i oružani incidenti u regiji nisu zasada izravno utjecali na opskrbu naftom, ali mogući su poremećaji u isporukama iz Irana i ostalih velikih proizvođača u Perzijskom zaljevu.

"Čak i najupućenijim promatračima zbivanja u regiji još je uvijek nevjerojatno teško pouzdano prognozirati kako će se kriza razvijati budući da i dalje nije jasno gdje su crvene linije čije bi prekoračenje moglo na bojište izvesti još aktera", rekla je Helima Croft iz RBC Capitala. said.

Analitičari Goldman Sachsa procjenjuju da bi u manje vjerojatnom scenariju obustave trgovine preko Hormuškog tjesnaca, kojim prolazi 17 posto globalne proizvodnje nafte, cijene mogle skočiti 20 posto.

Izgledi za potražnju istodobno su i dalje obavijeni neizvjesnošću.

Američko je gospodarstvo u tromjesečju poraslo najbržim tempom u gotovo dvije godine, prema preliminarnim procjenama objavljenim u četvrtak, prkoseći tmurnoj situaciji u većeg dijelu Europe.

Trgovci su se pak pobojali da bi američka središnja banka na podatke mogla reagirati opetovanim podizanjem kamatnih stopa.

"Tek će se vidjeti mogu li energetska tržišta u cjelini i dalje ignorirati taj mlinski kamen na gospodarskom rastu koji će još dugo tištiti naftni sektor", rekao je John Evans naftne brokerske kuće PVM.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak poskupio 85 centi, na 91,68 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
RAST
Cijene nafte rastu na kraju tjedna
LONDON - Sirova je nafta blago porasla u današnjem trgovanju nakon što su cijene nafte na tržištima ovog tjedna pale.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE