GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle peti tjedan zaredom, oko 2 posto

Cijene nafte porasle peti tjedan zaredom, oko 2 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2022 / 08:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, petoga zaredom, pa su polovicom tjedna dosegnule najviše razine u više od sedam godina, no krajem tjedna pale su ispod tih razina.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 2,1 posto, na 87,89 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,6 posto, na 85,14 dolara.

Polovicom tjedna cijene nafte dosegnule su najviše razine od listopada 2014. godine, što je bila posljedica poremećaja u opskrbi, nakon požara na naftovodu koji vodi od Kirkuka u iračkom dijelu Kurdistana do turske izvozne luke Ceyhan, i napada jemenskih Huta na Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

Prekidi isporuka nadovezali su se na probleme članica skupine OPEC+ s povećanjem proizvodnje zbog nedostatnih ulaganja i dotrajale opreme na naftnim poljima, čije je održavanje u pandemiji koronavirusa zapostavljeno.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) priopćila je u srijedu da je grupa u prosincu proizvodila oko 800.000 barela dnevno manje nego što je bila zacrtala.

Ipak, krajem tjedna je uzlet cijena posustao, nakon što je izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo rast zaliha u prethodnom tjednu, a kočnica su im bile i dobitonosne prodaje.

Ministarstvo energetike izvijestilo je, pak, da su zalihe u SAD-u u tom tjednu porasle prvi puta od studenoga, a povećane su i zalihe benzina, dosegnuvši najvišu razinu u 11 mjeseci.

"Pad cijena vjerojatno je rezultat kombinacije dobitonosnih prodaja uoči vikenda i izostanka novih pokretača cijena", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

No, analitičari procjenjuju da silazni trend neće potrajati, pozivajući se na probleme u opskrbi i na snažnu potražnju.

Strahovanja od nedostatne opskrbe potpiruju i geopolitičke napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine i napadi jemenskih Huta na Ujedinjene Arapske Emirate.

Rusija je drugi proizvođač nafte u svijetu, a UAE treći u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

"OPEC+ ne uspijeva realizirati proizvodne kvote i budu li se geopolitičke napetosti i dalje zaoštravale, neće biti potreban veliki pritisak da cijena barela u Londonu dođe do 100 dolara", napisao je u bilješci Edward Moya iz OANDA-e.

Dužnosnici OPEC-a rekli su Reutersu da bi se cijene nafte mogle rasti i sljedećih nekoliko mjeseci zbog oporavka potražnje i ograničenih kapaciteta OPEC+ i da bi mogle premašiti 100 dolara po barelu.

S druge strane, Tamas Varga iz PVM-a upozorava da bi uteg cijenama mogle biti visoke stope inflacije i najavljeno podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u, kao i nekim drugim velikim zapadnim gospodarstvima.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, u prvim tjednima nove godine cijene su nafte skočile oko 13 posto.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE