GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle prema 44 dolara

Cijene nafte porasle prema 44 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2020 / 16:22
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nadomak 44 dolara nakon što je američki predsjednik Donald Trump stišao napetost u vezi statusa trgovinskog sporazuma SAD-a i Kine.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u plusu 81 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,89 dolara. U istom je iznosu porasla i na američkom tržištu, dosegnuši 41,54 dolara.

Tržišta je uznemirila izjava savjetnika američkog predsjednika za trgovinu Petera Navarra da je teško postignut trgovinski sporazum s Kinom "svršena priča".

Navarro je naknadno reterirao a predsjednik Trump napisao je na Twitteru da je sporazum "potpuno netaknut", što je popravilo raspoloženje na tržištima.

Odnosi SAD-a i Kine potonuli su na najnižu točku u više godina nakon što je pandemija koronavirusa nakon Kine snažno pogodila i SAD. Predsjednik Trump i njegov kabinet u više su navrata optuživali Peking da nije bio transparentan u vezi izbijanja zaraze, podsjeća Reuters.

Cijene nafte podupiru i podaci o sporijem padu gospodarstva eurozone u lipnju zahvaljujući nastavljenom ublažavanju mjera za suzbijanje pandemije. Ublažene mjere omogućile su postupno pokretanje poslovanja a time i opravak potražnje za energentima.

"S obzirom na snagu fizičkog tržišta i na oporavak potražnje za naftom u svijetu, smatramo da će cijene sirove nafte nastaviti rasti", navela je nordijska banka SEB u bilješci klijentima.

Na strani ponude cijene su poduprli podaci o padu broja bušotinskih postrojenja za naftu i plin u SAD-u i Kanadi na rekordno nisku razinu, što otežava nastojanja da se poveća proizvodnja, unatoč poticaju viših cijena.

"Obujam američke proizvodnje na kopnu vratio se na razinu od prije dvije godine, kada je počeo rasti", naveo je Stephen Innes iz AxiCorp-a.

U SAD-u broj aktivnih postrojenja pao je u prošlom tjednu za 10, na ukupno 189, najnižu razinu od lipnja 2009. godine, pokazuju podaci tvrtke za usluge u energetici Baker Hughes.

U takvim je okolnostima Global Research Bank of America (BofA) povisila procjenu cijena nafte na londonskom tržištu u ovoj godini s 37 na 43,70 dolara.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 38,96 dolara, što znači da je bila 49 centa niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE