GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle prema 45 dolara

Cijene nafte porasle prema 45 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2020 / 16:38
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 45 dolara, poduprte ohrabrujućim kineskim podacima i pojačanom potražnjom za energentima zahvaljujući ublaženim mjerama suzbijanja pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,81 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 56 centi višoj cijeni, od 41,78 dolara.

Na početku tjedna trgovce je ohrabrio podatak o blažem padu proizvođačkih cijena u kineskoj industriji u srpnju zahvaljujući višim cijenama nafte na svjetskim tržištima i približavanju aktivnosti u industriji pretpandemijskim razinama.

Tržišta su podatak protumačila kao novu naznaku oporavka drugog gospodarstva svijeta od posljedica pandemije koronavirusa.

Raspoloženje je poboljšao i izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser jučerašnjom izjavom da se potražnja za naftom u Aziji oporavlja paralelno postupnom ublažavanju mjera suzbijanja pandemije.

Paralelno vodeći proizvođači koordinirano ograničavaju proizvodnju kako bi poduprli cijene. Irak je prošlog petka najavio da će u kolovozu i rujnu smanjiti proizvodnju za dodatnih 400 tisuća barela dnevno kako bi kompenzirao višak u prethodnim mjesecima.

To bi značilo da će ispoštovati rezove koje su dogovorili Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice, objašnjava Reuters.

"To bi poslalo snažan signal tržištu nafte na više razina. Ujedno bi zahtijevalo i od međunarodnih tvrtki koje posluju u Iraku da smanjuju proizvodnju", podsjeća analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg.

Značajniji rast cijena zakočila je danas neizvjesnost oko američkih fiskalnih poticaja za gospodarstvo u koronakrizi. Nakon propalih pregovora s Kongresom predsjednik Donald Trump potpisao je niz izvršnih uredbi kojima se produljuje isplata naknada za nezaposlene.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i ministar financija Steven Mnuchin izjavili su u nedjelju da su spremni ponovo otvoriti pregovore o poticajima.

“Što se više ta priča oteže, to gore po scenarij potražnje", opominje Michael McCarthy iz CMC Markets and StockBrokinga.

Neizvjesnost raspiruje i kontinuirana napetost u odnosima Washingtona i Pekinga. Trump je potpisao izvršne uredbe prema kojima će za 45 dana na snagu stupiti zabrana korištenja kineskih aplikacija WeChat i TikTok a najavio je i sankcije za kineske i dužnosnike Hong Konga.

Tržišta će stoga pozorno pratiti američko-kineski sastanak o trgovini, koji će biti održan ovog vikenda, dodaje Reuters.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 44,87 dolara, što znači da je bila 30 centi niža nego prethodnog trgovinskog dana.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE