GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle prema 60 dolara

Cijene nafte porasle prema 60 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2020 / 17:12
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 60 dolara, potaknute kineskim poticajima za gospodarstvo, manjim brojem novozaraženih koronavirusom i zabrinutošću za opskrbu iz Venezuele i Libije.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 37 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,49 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 49 centi višoj cijeni, od 53,78 dolara.

Kina je danas snizila ključne kamatne stope kako bi potaknula financiranje gospodarskih aktivnosti, zakočenih epidemijom korona virusa. Potez je stišao zabrinutost zbog slabljenja potražnje u drugom potrošaču nafte u svijetu i najvećem uvozniku nafte.

Raspoloženje je poboljšao i jučer objavljeni podatak prema kojem je u srijedu u pokrajini Hubei zabilježeno 349 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najmanje u više od tri tjedna. Od bolesti je jučer umrlo 108 ljudi, nakon 132 smrtna slučaja u prethodnom danu.

Uzlazni trend cijena nafte poduprla su i očekivanja da će američke sankcije Rosneftu zbog veza s venezuelskom naftnom kopanijom PDVSA ograničiti opskrbu iz te srednjeameričke zemlje.

"Tržište je pronašlo podršku u sve izraženijem uvjerenju da će ekonomska aktivnost u Kini uskoro ubrzati i u većim izgledima za ograničenje opskrbe iz Venezuele", konstatiraju analitičari JBC Energyja.

Nema naznaka ni za skoro rješenje sukoba u Libiji zbog kojeg su blokirane naftne luke i polja.

Čelnik međunarodno priznate libijske vlade Fajez al-Serraj prigušio je jučer nade u obnovu mirovnih pregovora, nakon što je Libijska nacionalna vojska pod vodstvom generala Khalife Haftara granatirala luku glavnog grada Tripolija.

Blokada naftne infrastrukture u Libiji traje već dulje od mjesec dana, zbog čega je proizvodnja smanjena za više od milijun barela dnevno.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 58,35 dolara, što znači da je bila 1,67 dolara viša nego prethodnog dana trgovanja.

Tagovi: cijene nafte, naftno tržište, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE