GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle prema 72 dolara, OPEC+ ne isključuje mogućnost manje opskrbe

Cijene nafte porasle prema 72 dolara, OPEC+ ne isključuje mogućnost manje opskrbe
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2021 / 20:14
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara nakon poruke vodećih proizvođača da će u kratkom roku smanjiti opskrbu ako se potražnja uruši zbog ograničenja kojima vlade suzbijaju širenje omikrona.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,91 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,58 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,73 dolara višoj cijeni, od 65,82 dolara.

U fokusu su tržišta Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici na čelu s Rusijom, koji su u četvrtak iznenadili odlukom da će unatoč pojavi nove varijante koronavirusa nastaviti povećavati opskrbu u siječnju kao što su i planirali, za 400 tisuća barela dnevno.

"Njihova odluka da nastave s povećanjem mjesečne proizvodnje sirove nafte znak je povjerenja u kratkoročne izglede potražnje. Drugim riječima, OPEC+ računa da nova varijanta omikron neće trajno utjecati na naftnu potražnju", zaključuje savjetodavna tvrtka PVM u bilješci.

Vodeći proizvođači zadržali su ipak mogućnost promjene politike u kratkom roku ukoliko potražnja strada zbog mjera kojima vlade pokušavaju spriječiti širenje omikrona. Poručili su i da bi se mogli ponovno sastati i prije početka iduće godine.

"Cijena barela u Londonu popela se na 71 dolar, što znači da je viša oko pet dolara od jučerašnjeg minimuma. Zašto? Zato što je OPEC+ rekao da bi u kratkom roku mogao preispitati jučerašnju odluku ako se stanje na tržištu promijeni", tumači Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

OPEC pritom muku muči s povećanjem proizvodnje zbog nedovoljnih ulaganja i odgode odražavanja bušotina u prošloj godini zbog pandemije covida 19, napominje Reuters.

Analitičari JPMorgana tvrde pak da je pad cijena u proteklim danima zbog omnikrona implicirao "prekomjeran" udarac potražnji, a globalni podaci o mobilnosti, kada se izuzme Kina, pokazali su da se mobilnost i dalje oporavlja i da je prošlog tjedna bila na 93 posto razine iz 2019.

"Za sada ne primjećujemo naznake slabljenja potražnje na globalnoj razini", napisali su analitičari američke banke u bilješci.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajao 70,03 dolara, što znači da mu je cijena pala 1,60 dolara u odnosu na prethodni dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
U PLUSU
Siemens Energy se vratio profitabilnosti
BERLIN - Njemački energetski div Siemens Energy u drugom je tromjesečju tekuće poslovne godine, koja je za tvrtku završila u ožujku, ostvario neto dobit od 108 milijuna eura, nakon što je godinu prije zabilježio gubitak od 189 milijuna eura, sažeti su poslovni podaci, prenosi njemačka novinska agencija dpa.
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
PLIN
Milatić: Može se očekivati daljnje sniženje cijene plina
OPATIJA - Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić na 39. Međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji u srijedu je istaknuo da se nakon listopada, prema sadašnjim pokazateljima, može očekivati sniženje cijene plina.
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
OIE
Obnovljivi izvori zaslužni za 30 posto svjetske energije
NEW YORK - Obnovljivi izvori energije energije sada čine više od 30 posto svjetske proizvodnje električne energije, navodi se u izvješću koje je u srijedu objavio think tank Ember.
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE