GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle prema 76 dolara

Cijene nafte porasle prema 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2023 / 17:05
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima dok tržišta procjenjuju utjecaj rezova opskrbe najvećih izvoznica Saudijske Arabije i Rusije u kolovozu u okruženju slabih globalnih gospodarskih izgleda.

Cijena barela na londonskom je tržištu porasla u odnosu na prethodno zatvaranje za 1,28 dolara, na 75,93 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 1,26 dolara višoj cijeni, od 71,05 dolara.

U ponedjeljak je Saudijska Arabija najavila da će produljiti svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje od 1 milijun barela dnevno na kolovoz, dok su se Rusija i Alžir dobrovoljno javile da će smanjiti svoju proizvodnju i razinu izvoza u kolovozu.

Ako rezovi budu potpuno ispunjeni, ukupna će smanjenja iznositi 5,36 milijuna barela dnevno u odnosu na razine iz kolovoza 2022. godine, a moguće i više od toga jer nekoliko proizvođača Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njihovih partnera (OPEC+) ima teškoća u ispunjavanju svojih proizvodnih kvota, rekao je analitičar PVM-a Tamas Varga.

No u prethodnom su trgovinskom danu, nakon ranojutarnjeg rasta, cijene nafte pale su pod pritiskom sumornih makroekonomskih izgleda.

Trgovanje u utorak ujutro sugerira da se malo toga promijenilo u dinamici nafte unatoč najavama u ponedjeljak, rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

"Samo bi značajan proboj iznad 77 dolara mogao sugerirati da se nešto promijenilo, inače će se nastaviti trgovina unutar ograničenog raspona", dodao je.


Poslovna istraživanja pokazala su pad globalne tvorničke aktivnosti zbog slabe potražnje u Kini i Europi, a proizvodnja u SAD-u je također dodatno pala u lipnju i dotaknula razine viđene posljednji put u početnom valu pandemije covida 19.

Takve šire neizvjesnosti vjerojatno će zasjeniti napore OPEC+ da smanji opskrbu, smatraju neki analitičari.

Čak i prije tih novih najava rezova, podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA) sugerirali su da će tržište nafte u trećem i četvrtom tromjesečju imati deficit opskrbe od oko 2 milijuna barela dnevno, primijetili su analitičari Commerzbanka.

No ipak cijene nafte nisu znatno skočile nakon te vijesti, ponajviše zbog zabrinutosti za potražnju, posebice s obzirom na spori gospodarski oporavak u Kini nakon ukidanja ograničenja zbog koronavirusa. U međuvremenu se u SAD-u i Europi očekuje rast kamatnih stopa u nastojanju da se riješi ustrajno visoka inflacija, kako s

Tagovi: nafta, cijene nafte, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 84 dolara pod utjecajem signala vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine i nagađanja o punjenju strateških rezervi u SAD-u.
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
NA MREŽI
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrane Krško (NEK) danas je nakon remonta ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi snaga elektrane će se postupno povećavati, najavili su iz NEK-a.
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
PROMJENA NAMJENE
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
NEW YORK - Solarna industrija polako se širi američkim Srednjim zapadom, privučena povoljnim najmom zemljišta, pristupom elektroenergetskom sustavu i državnim poticajima. Najbolje poljoprivredno zemljište mijenja namjenu, možda nepovratno, upozoravaju eksperti.
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
DOBRE BROJKE
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
LONDON - Britanski naftni div Shell u četvrtak je izvijestio o dobiti u prvom tromjesečju većoj od očekivane, potaknutoj višim rafinerijskim maržama i snažnim trgovanjem naftom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE