GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle prema 86 dolara, proizvođači struje okreću se mazutu i dizelu

Cijene nafte porasle prema 86 dolara, proizvođači struje okreću se mazutu i dizelu
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2021 / 16:48
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara, potaknute ubrzanjem ionako snažne potražnje nakon što su se proizvođači struje i industrija zbog skupog plina prebacili na mazut i dizel.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 93 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 85,79 dolara. Na američkom se tržištu njime trgovalo po 1,35 dolara višoj cijeni, od 83,63 dolara.

U fokusu je tržišta energenata poskupljenje plina zbog naglog pada zaliha paralelno oporavku gospodarstva od koronakrize. Rast cijena na pragu zime podigao je troškove grijanja, a u nevolji su i proizvođači struje i industrija.

Zato su se okrenuli mazutu i dizelu, a to bi u četvrtom tromjesečju moglo povećati potražnju za naftom za čak 450 tisuća barela dnevno, napisali su u bilješci analitičari banke ANZ.

Vodeći su pak proizvođači okupljeni u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupini njezinih saveznika prije dva tjedna objavili da će u studenome tek skromno povećati opskrbu, za samo 400 tisuća barela dnevno, kao što su dogovorili u srpnju.

To znači da tržište neće biti dovoljno opskrbljeno, a deficit će pogoršati niske temperature na sjevernoj hemisferi, rekao je analitičar OANDA-e Edward Moya.

"Čini se da će se deficit na tržištu nafte produbiti jer će se energetska kriza intenzivirati, a na sjeveru je već zahladilo", procjenjuje Moya.

"Nestašica ugljena, električne energije i prirodnog plina stvara dodatnu potražnju za naftom, koja, čini se, neće biti popraćena značajno većim brojem barela iz OPEC+-a ili SAD-a", zaključio je analitičar OANDA-e.

Japanski premijer Fumio Kishida u ponedjeljak je rekao da će Tokio pozvati proizvođače nafte da povećaju proizvodnju i poduzmu mjere kako bi ublažili utjecaj rastućih troškova energije na industriju.

Problemi u opskrbi energijom već su zakočili rast kineskog gospodarstva, koje je u trećem tromjesečju poraslo najslabije u godinu dana.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u petak stajao 83,54 dolara, što znači da je poskupio 1,04 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
POTEZI
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
PODGORICA - EPCG Solar gradnja potpisala je jučer ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s tvrtkom Kaldera iz Laktaša, čime je i službeno omogućen ulazak kapitala i udjela Milorada Dodika, koji je poznat kao vlasnik u sjeni ove banjalučke energetske tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE