GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte porasle prema 86 dolara

Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2024 / 17:14
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.

Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke bila viša za 51 cent nego na kraju trgovine prošli petak i iznosila je 85,85 dolara.

Na američkom tržištu barel s rokom isporuke u travnju poskupio je 62 centa, na 81,66 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u svibnju, po 60 centi višoj cijeni, od 81,18 dolara.

Potporu cijenama pružila je prošli tjedan Međunarodna agencija za energiju (IEA) podginutom procjenom rasta potražnje u ovoj godini, na 1,3 milijuna barela dnevno. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) očekuje još snažniji rast, za 2,2 milijuna barela dnevno.

Ulagače su istodobno uznemirili ukrajinski napadi na rafinerije u Rusiji, koji su prošli tjedan, po Vandani Hari iz Vanda Insightsa, dodali cijeni barela premiju na rizik od dva do tri dolara. Premija je ostala na snazi i na početku tjedna budući da su napadi tokom vikenda učestali, dodala je Hari.

Analiza Reutersa pokazala je da su napadi u prvom tromjesečju blokirali oko sedam posto ruskih rafinerijskih kapaciteta.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE