GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte potonule ispod 52 dolara zbog straha od širenja koronavirusa

Cijene nafte potonule ispod 52 dolara zbog straha od širenja koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 16:23
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 52 dolara zbog učestalih novih slučajeva zaraze koronavirusom izvan Kine koji su potaknuli strah od pandemije i štetnih posljedica po gospodarstvo i potražnju za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,55 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,88 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,52 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,41 dolar nižoj cijeni, od 47,32 dolara. Jučer je trgovinu zaključila u minusu 1,17 dolara.

Pozornost trgovaca zaokupilo je širenje koronavirusa izvan Kine, posebno podatak da je prvi puta od početka epidemije broj novih slučajeva zaraze izvan Kine premašio nove slučajeve u toj zemlji.

Širenje virusa u velikim gospodarstvima, uključujući Južnu Koreju, Japan i Italiju, potaknulo je bojazni da će rast potražnje ove godine biti vrlo skroman.

Tako konzultantska kuća Facts Global Energy procjenjuje da će zbog epidemije potrošnja nafte u ovoj godini rasti samo 60.000 barela dnevno, što bi "praktički značilo stagnaciju".

Američki predsjednik Donald Trump pokušao je u srijedu navečer uvjeriti Amerikance da je rizik koronavirusa i dalje „vrlo nizak“. Unatoč tome, silazni trend na svjetskim financijskim tržištima nastavljen je i danas, uz izbrisanih više od 3.000 milijardi dolara vrijednosti kompanija samo u ovome tjednu.


"Negativni utjecaj na cijene bit će još veći ako Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zarazu koronavirusom proglasi pandemijom, što će se po svemu sudeći uskoro i dogoditi", rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

"Raspoloženje je tmurno i ne nazire se svjetlo na kraju tunela - samo tama. Cijene (nafte) nije poduprlo ni osvježavajuće pozitivno tjedno izvješće o zalihama nafte u SAD-u", dodao je Varga.

Vladino izvješće pokazalo je pad zaliha benzina u SAD-u u prošlom tjednu za 2,7 milijuna barela, zbog smanjene prerade u rafinerijama. Pale su i zalihe ostalih derivata, za 2,1 milijun barela.

Zalihe sirove nafte porasle su pak za skromne 452.000 barela, manje no što su analitičari očekivali, napominje Reuters.

Na tržištu sirove nafte pozorno prate i hoće li Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice među neovisnim proizvođačima u takvim okolnostima dodatno ograničiti opskrbu, kao što je prije dva tjedna preporučio tehnički odbor.

"Cijene nafte u slobodnom su padu budući da će opsežne mjere karantene u zemljama širom svijeta ozbiljno naštetiti potražnji u sljedećih nekoliko kvartala", rekao je Edward Moya iz OANDA-e. "Stoga se od (skupine) OPEC+ sve više očekuje da sljedećeg tjedna značajnije ograniči proizvodnju", dodao je Moya.

OPEC+ bi se trebao sastati 5. i 6. ožujka u Beču.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 54,01 dolar, što znači da je oslabila 1,87 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE