GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte potonule više od 1,5 posto zbog straha od usporavanja potražnje

Cijene nafte potonule više od 1,5 posto zbog straha od usporavanja potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2022 / 16:47
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima za više od 1,5 posto, jer investitori strahuju od usporavanja globalnog gospodarstva i posljedično manje potražnje za energentima, a na cijene je negativno utjecao i rast tečaja dolara.

Cijena Brent nafte na londonskom tržištu za isporuke u listopadu pala je u odnosu na petak za 1,6 dolara ili 1,6 posto, na 95,12 dolara za barel.

Na američkom tržištu barelom WTI-ja za isporuke u rujnu trgovalo se po 89,21 dolar, što je za 1,56 dolara ili 1,7 posto manje u odnosu na petak. Prema aktivnijim ugovorima za isporuke u listopadu, cijena barela pojeftinila je 1,52 dolara, na 88,92 dolara.

Nakon što su se prošloga tjedna spustile za otprilike 1,5 posto, cijene nafte oslabile su tako i na početku ovoga tjedna uslijed jačanja tečaj dolara i zabrinutosti za potražnju.

"Rast zabrinutosti zbog usporavanja globalnog gospodarstva potaknuo je pad cijena na naftnim tržištima, a tome je doprinio i viši tečaj dolara", rekao je Tatsufumi Okoshi iz Nomura Securitiesa. Jači tečaj dolara, naime, čini naftu skupljom za kupce u drugim valutama.

Dolarov indeks, koji mjeri kretanje tečaja američke valute prema šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je u ponedjeljak na najvišu razinu u zadnjih pet tjedana, nakon što je predsjednik Fedove podružnice u Richmondu Thomas Barkin poručio da su Fedovi dužnosnici skloni bržem povećanju kamatnih stopa.

Ulagači će s velikom pozornošću pratiti izjave predsjednika Feda Jeromea Powella u petak na redovitoj godišnjoj konferenciji američke središnje banke u Jackson Holeu.

Cijene nafte pritišće i zabrinutost zbog usporavanja potražnje za gorivom u najvećem svjetskom uvozniku nafte Kini, što je djelomično izazvano energetskom krizom na jugozapadu zemlje, izazvanu toplinskim valom.

Zbog krize će se u provinciji Sečuan do 25. kolovoza industrijskim potrošačima produljiti ograničenja korištenja električne energije, dok se zemlja nosi sa sve manjom proizvodnjom struje iz hidrocentrala i porastom potražnje za električnom energijom u kućanstvima.

Tržište su zabrinuli i najnoviji potezi kineske središnje banke, koja je u ponedjeljak snizila referentnu kamatnu stopu u nastojanju da oživi gospodarstvo pritisnuto nekretninskom krizom i novim slučajevima covida.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
PAD
Saudi Aramco smanjio dobit u prvom kvartalu
RIJAD - Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE