GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte prekoračile 41 dolar zbog pada zaliha u SAD-u

Cijene nafte prekoračile 41 dolar zbog pada zaliha u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2020 / 16:50
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 41 dolar budući da je trgovce uoči sastanka vodećih proizvođača oraspoložio pad zaliha naftnih proizvoda u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 41,05 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 15 centi višoj cijeni, od 38,11 dolara.

Među trgovcima je jutros prevladavalo sumorno raspoloženje i zabrinutost za potražnju nakon što je Peking zbog rasta broja slučaja zaraze koronavirusom otkazao letove i zatvorio škole. Dodatno ih je uznemirio nagli skok broja novozaraženih u nekoliko američkih saveznih država.

Naknadno je ipak prevagnuo službeni podatak o padu zaliha benzina i derivata u SAD-u u prošlom tjednu, koji signalizira jaču potražnju pa je skok zaliha sirove nafte pao u drugi plan.

"Zalihe benzina i derivata neočekivano su pale ... Tome valja dodati da proizvođači nafte još osjećaju posljedice katastrofe u ožujku i travnju jer se (američka) proizvodnja nafte spustila na 10,5 milijuna barela dnevno", objašnjavaju analitičari PVM-a.

Smanjena proizvodnja u SAD-u podsjetila je ulagače na današnji sastanak vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom, na kojem će se raspravljati o dogovorenom smanjenju proizvodnje za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno.

Sudionici sastanka vjerojatno neće preporučiti da se dogovor produlji i na kolovoz, saznaje se iz neimenovanih izvora. OPEC+ ispunio je u svibnju 87 posto dogovorenih rezova, objavila su jučer dva izvora u toj grupi.

Očekuje se da će Irak i Kazahstan na sastanku predstaviti planove smanjenja proizvodnje i amortizacije 'viškova' iz prethodnih mjeseci.

OPEC je odvojeno u redovnom mjesečnom izvješću upozorio da će tržište i u drugoj polovini 2020. bilježiti višak u ponudi, unatoč većoj potražnji, budući da će opskrba iz neovisnih proizvođača biti oko 300.000 barela dnevno veća no što su do sada procjenjivali.

Jutros je naftni kartel na internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 37,59 dolara, što znači da je porasla 84 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE