GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte prekoračile 57 dolara, stišan strah od epidemije koronavirusa

Cijene nafte prekoračile 57 dolara, stišan strah od epidemije koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2020 / 16:15
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima razinu od 57 dolara, potaknute špekulacijama trgovaca da će utjecaj koronavirusa na gospodarstvo biti kratkog vijeka i da će kineska središnja banka poticajima poduprijeti gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 78 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 57,12 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 70 centi višoj cijeni, od 52,12 dolara.

Tržišta su proteklih tjedana pozorno pratila vijesti o širenju koronavirusa u Kini. Epidemija je prouzročila smrt više od 1.350 ljudi, drugo gospodarstvo svijeta izbačeno je iz kolosijeka a tržišta energenata su uzdrmana.

Raspoloženje se ipak polako poboljšava budući da se tvornice u Kini postupno otvaraju a vlada u Pekingu usvojila je poticaje kako bi poduprla gospodarski rast.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također je umirila trgovce objašnjenjem da veliki skok broja registriranih novih slučajeva zaraze u Kini sredinom tjedna zrcali odluku vlasti o promjeni klasifikacije ranijih slučajeva i da ne signalizira nužno širenje epidemije.

"Čini nam se da je cijena nafte u posljednjih nekoliko dana počela oporavljati a poboljšano raspoloženje odražava se i u stabilizaciji cijena dionica na azijskim burzama", kazao je analitičar BNP Paribasa Harry Tchilinguirian.

Neki dužnosnici i analitičari još se nadaju da će pritisak na potražnju ostati ograničen na Kinu.

"Naša je temeljna teza i dalje da će veliki pad potražnje za naftom ostati u velikoj mjeri ograničen na Kinu i da će se tek preliti na globalnu potražnju", rekla je Helima Croft iz Citadel Magnusa.

Američki ministar za energiju Dan Brouillette kazao je za Reuters da je epidemija koronavirusa u Kini imala tek marginalni utjecaj na tržišta energenata i da vjerojatno neće dramatično utjecati na cijene nafte čak i ako kineska potražnja padne za 500 tisuća barela dnevno.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila je da će zbog izbijanja koronavirusa naftna potražnja u prvom tromjesečju na godišnjoj razini pasti po prvi puta od financijske krize u 2009. godini.

Zbog pada potražnje Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri, uključujući Rusiju, razmatraju smanjenje proizvodnje za 2,3 milijuna barela dnevno.

"Odluka na kraju leži na Kremlju i ako bude povoljna, vjerojatno ćemo svjedočiti olakšanju i rastu cijena nafte, doduše ublaženom jačanjem dolara u posljednje vrijeme", rekao je Tchilinguirian.

Švicarska banka UBS procijenila je u bilješci klijentima da će zabrinutost za potražnju za sirovinama vjerojatno biti izražena i u predstojećem razdoblju, pa bi "cijene te kategorije imovine u idućim tjednima trebale poprilično oscilirati".

"Pretpostavljamo da će se kineska gospodarska aktivnost i potražnja za sirovinama oporaviti od drugog kvartala 2020. godine", napominju u UBS-u.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 55,86 dolara, što znači da je porasla 32 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: cijene nafte, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte oko 83 dolara, u fokusu podaci o inflaciji
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oko 83 dolara, u fokusu podaci o inflaciji
LONDON - Cijene nafte ojačale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, nakon što su u prethodnom trgovinskom danu izgubile oko jednog dolara, zbog naznaka da će se u SAD vjerojatno dulje zadržati visoke kamatne stope.
Gazpromov zaokret prema Kini zasad ne daje rezultate
GUBICI
Gazpromov zaokret prema Kini zasad ne daje rezultate
MOSKVA - Gazprom bi se mogao suočiti s dugim razdobljem lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu popuniti prazninu nastalu europskim bojkotom.
Petrol s partnerima postavlja punionice za električna vozila na europskoj transportnoj mreži
PROJEKTI
Petrol s partnerima postavlja punionice za električna vozila na europskoj transportnoj mreži
LJUBLJANA - Grupa Petrol, zajedno s tvrtkama Allego, Emobility Solutions i GreenWay, odabrana je za uspostavu infrastrukture za punjenje električnih vozila na koridorima paneuropske prometne mreže TEN-T u okviru projekta Cross-E. Na 238 lokacija bit će postavljeno 911 punionica visokog kapaciteta, pogodnih i za teška električna vozila.
Cijene nafte prošloga tjedna gotovo nepromijenjene
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna gotovo nepromijenjene
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna ostale su gotovo nepromijenjene jer najveća svjetska gospodarstva ne rastu dovoljno brzo da bi ojačala potražnja za 'crnim zlatom'.
Vučić: Ne pada nam na pamet da prodajemo EPS
JASNA PORUKA
Vučić: Ne pada nam na pamet da prodajemo EPS
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio u petak Lazarevcu da Elektroprivreda Srbije (EPS) neće biti prodata, a da postoji namera da se kupuju druge elektroprivrede u regionu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE