GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte prekoračile 91 dolar

Cijene nafte prekoračile 91 dolar
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2023 / 15:52
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u srijedu 91 dolar budući da su ulagače zabrinule pojačane napetosti na Bliskom istoku nakon napada na bolnicu u blokiranoj palestinskoj enklavi Gazi i poziv Irana da se Izraelu uvede naftni embargo.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,33 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 91,23 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 87,94 dolara.

Tržišta su u cijenu uračunala premiju rizika zbog sukoba Izraela i palestinskog Hamasa koji se u utorak zaoštrio napadom na bolnicu u blokiranoj palestinskoj enklavi Gazi i pogibijom gotovo 500 ljudi. Napad je izazvao val prosvjeda u arapskim zemljama, Iranu i Turskoj.

Jordan je otkazao summit na kojem je trebao ugostiti američkog predsjednika Joea Bidena i egipatske i palestinske čelnike. Biden je u srijedu doputovao u Izrael i izrazio solidarnost s Tel Avivom, naznačivši da je sklon prihvatiti izraelsku tvrdnju da su eksploziju u bolnici izazvali militanti.

"Diplomatsko ′kolo sreće′ raspiruje strah od širenja sukoba pa su cijene nafte poskočile", rekao je John Evans iz PVM-a.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian pozvao je pak u saudijskoj Džedi članice Organizacije islamske suradnje da Izraelu uvedu naftni embargo.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici ne planiraju odmah reagirati na poziv Irana, rekla su Reutersu dva izvora u OPEC+.

"Čini se da je izgledan scenarij dugotrajne okupacije koja će podići cijene barela u Londonu iznad 100 dolara zbog pojačanog rizika proširivanja sukoba Izraela i Hamasa i mogućeg izravnog uključivanja Irana", tumači Vivek Dhar iz Commonwealth Bank of Australia.

Cijene nafte podupro je i pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za čak 4,4 milijuna barela, prema tržišnim izvorima koji su u utorak citirali podatke Američkog instituta za naftu (API). Vlada će objaviti podatke tokom dana.

Ulagače su istodobno ohrabile naznake oporavka kineskog gospodarstva u trećem tromjesečju, uz stopu rasta od 1,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećano za 0,5 posto.

Podaci su također pokazali da je prerada nafte u rujnu porasla za rekordnih 12 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec budući da su rafinerije hvatale korak sa snažnom potražnjom za gorivom za prazničnog Zlatnog tjedna i poboljšanom aktivnošću u industriji.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak pojeftinio 58 centi, na 92,65 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
LOŠA GODINA
Pad cijena plina srezao prihode i dobit PPD-a
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD), najveći hrvatski uvoznik plina u vlasništvu Pavla Vujnovca, u prošloj je godini pretrpio značajan pad prihoda uslijed pada cijena plina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE