GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte premašile 74 dolara, IEA prognozira snažan oporavak potražnje

Cijene nafte premašile 74 dolara, IEA prognozira snažan oporavak potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2021 / 16:53
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima 74 dolara, potaknute prognozom o snažnom oporavku potražnje do kraja godine i približavanjem tropske oluje Nicholasa ključnoj proizvodnoj regiji u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 74,06 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 51 cent višoj cijeni, od 70,96 dolara.

Trgovci pozorno prate približavanje tropske oluje Nicholasa obalama SAD-a. Kompanije su jučer počele evakuirati radnike s platformi u Meksičkom zaljevu, a s pripremama su počele i rafinerije na obali.

Proizvođači tako još nisu ni potpuno obnovili proizvodnju nakon uragana Ida, a već se moraju pripremati za novu nepogodu.

U ponedjeljak, dva tjedna nakon što je Ida stigla na obalu Louisiane, zatvoreno je još bilo oko 794 tisuća barela dnevno proizvodnih kapaciteta u američkom dijelu Meksičkog zaljeva odnosno oko 40 posto proizvodnje nafte i plina, prema podacima Ureda za sigurnost i okoliš (BSEE).

"Zatvaranje značajnog dijela kapaciteta u Meksičkom zaljevu i dalje spada među faktore koji pokreću cijene", konstatiraju analitičari Commerzbanka.

Ulagače je ohrabrila i prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da bi cijepljenje građana protiv covida 19 trebalo iznova raspiriti potražnju za naftom koju su prigušila pandemijska ograničenja, dodavši da to posebno vrijedi za Aziju.

IEA prognozira oporavak potražnje za naftom u listopadu i njezin rast za 1,6 milijuna barela dnevno, koji bi se trebao nastaviti do kraja godine. Prognoza za cijelu godinu snižena je pak za 105 tisuća barela dnevno, na 5,2 milijuna barela dnevno.

Prognoza za 2022. skromno je pak povećana, za 52 tisuće barela dnevno, na 3,2 milijuna barela dnevno.

IEA-ine su prognoze ipak daleko skromnije od onih Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), koja u ovoj godini očekuje rast potražnje za gotovo šest milijuna barela dnevno, te za 4,15 milijuna dnevno u 2022.

Značajniji rast cijena zapriječila je pak najava Kine da će 24. rujna održati prvu dražbu na kojoj će prodati oko 7,38 milijuna barela nafte iz državnih rezervi.

OPEC nije danas na svojoj internetskoj stranici objavio koliko je u ponedjeljak stajao barel referentne košarice nafte njegovih članica. Na kraju prošlog tjedna cijena mu je iznosila 71,98 dolara.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Spori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Spori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 dolara
LONDON - Cijene na tržištu nafte zadržale su se u petak na razini od 75 dolara, poduprte sporim oporavkom proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nakon dva uragana.
Miller: Europa će u sezonu ući s nedostatkom plina u podzemnim skladištima
PLIN
Miller: Europa će u sezonu ući s nedostatkom plina u podzemnim skladištima
ZAGREB - Europa neće moći nadoknaditi zaostatak u punjenju podzemnih skladišta plina te će u jesensko-zimsku sezonu ući s nedostatkom plina u tim skladištima, izjavio je u petak predsjednik uprave ruskog plinskog koncerna Gazproma Aleksej Miller.
Nakon uragana Nicholasa cijene nafte pale na 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nakon uragana Nicholasa cijene nafte pale na 75 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 75 dolara budući da je energetska infrastruktura na jugu SAD-a brzo obnovljena nakon uragana Nicholasa pa je nastavljeno otvaranje kapaciteta koje je blokirao uragan Ida.
Francuska vlada najavljuje pomoć kućanstvima u plaćanju računa za struju
STRUJA
Francuska vlada najavljuje pomoć kućanstvima u plaćanju računa za struju
PARIZ - Francuska vlada planira jednokratno isplatiti po 100 eura 5,8 milijuna kućanstava koja primaju vaučere za energiju kako bi im olakšala plaćanje većih računa za struju, najavili su iz ureda premijera.
Eqtec kupio još jedno postrojenje za rasplinjavanje otpada u Hrvatskoj
ŠIRENJE
Eqtec kupio još jedno postrojenje za rasplinjavanje otpada u Hrvatskoj
ZAGREB - Eqtec Plc, sa sjedištem u Irskoj, priopćio je kako je dovršio kupnju postrojenja za pretvaranje otpada u energiju snage 1,2 MW u Karlovcu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE