GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte premašile 99 dolara nakon ruskog priznanja Donjecka i Luhanska

Cijene nafte premašile 99 dolara nakon ruskog priznanja Donjecka i Luhanska
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2022 / 10:25
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte premašile su u utorak na početku trgovine na londonskom tržištu 99 dolara nakon ruskog priznanja dvije odmetnute proruske regije na istoku Ukrajine.

Na početku trgovine u Londonu cijena barela poskočila je 3,71 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje, na 99,1 dolar. Na američkom tržištu barelom se u elektronskoj trgovini trgovalo po 4,41 dolara višoj cijeni, od 95,72 dolara.

Rusija je u ponedjeljak priznala Doneck i Luhansk i poslala svoje "mirovne" snage u dvije proruske separatističke ukrajinske regije koje su proglasile neovisnost 2014. godine.

Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu, što Moskva uporno opovrgava. Ukrajinske snage i pobunjenici učestalo su kršili primirje u posljednje vrijeme i ruski parlament nedavno je zatražio priznanje Donecka i Luhanska u kojima živi većinsko rusko stanovništvo.

Rusija tvrdi da će njezine vojne postrojbe sudjelovati u „očuvanju mira” u Donjecku i Luhansku, a SAD smatra nazivanje ruskih postrojbi mirovnim snagama „besmislicom”, tvrdeći da Rusija traži izgovor za rat.

Zapad je Moskvi zaprijetio sankcijama u slučaju napada na Ukrajinu, a na tržištima strahuju da bi kaznene mjere mogle obuhvatiti i rusku naftu. Rusija je najveći izvoznik nafte u svijetu, nakon Saudijske Arabije, i najveći proizvođač prirodnog plina, podsjeća BBC.

Ukrajinsko-ruski sukob mogao bi imati „značajne implikacije” po cijene nafte, rekla je za BBC direktorica odjela makrostrategije u Manulife Investment Managementu Sue Trinh.

Sankcije koje bi prisilile Rusiju da isporučuje manje nafte ili prirodnog plina "snažno bi utjecale na svjetsko gospodarstvo", upozorila je Trinh.

Tagovi: cijene nafte, nafta, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 83 dolara pod utjecajem poskupljenja saudijskih isporuka i obnovljenih napetosti na Bliskom istoku.
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZELENO SVJETLO
Komisija odobrila državnu potporu od 25 milijuna eura za proširenje LNG terminala
ZAGREB - Europska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, hrvatsku mjeru u iznosu od 25 milijuna eura za potporu proširenju terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku.
Objavljene nove cijene goriva
GORIVO
Objavljene nove cijene goriva
ZAGREB - Sutra nas očekuju nove cijene goriva.
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE