GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte prošloga tjedna gotovo nepromijenjene

Cijene nafte prošloga tjedna gotovo nepromijenjene
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2021 / 08:10
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna ostale gotovo nepromijenjene jer im podršku pružaju najave novih poticajnih gospodarskih mjera u SAD-u, dok ih, s druge strane, pritišće daljnje širenje koronavirusa u svijetu.

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna porasla 0,4 posto, na 55,41 dolar, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 52,27 dolara.

Početkom tjedna podršku cijenama pružale su najave novih poticaja američkom gospodarstvu, nakon što je Joe Biden prisegnuo za 46. predsjednika SAD-a.

Trgovci se nadaju da bi Bidenova vlada mogla brzo progurati kroz Kongres novi paket poticajnih gospodarskih mjera, s obzirom da sada u oba doma parlamenta demokratski zastupnici drže većinu.

Biden je nedavno predstavio paket poticajnih mjera koji doseže vrijednost od 1.900 milijardi dolara, što uključuje 415 milijardi u cilju suzbijanja covida-19, oko 440 milijardi pomoći malim poduzećima te 1.000 milijardi dolara izravne pomoći kućanstvima.

"Veća fiskalna potpora znači veći rast i veću američku potražnju za naftom. Štoviše, tržište nafte vjerojatno će bilježiti manjak u ponudi u prvom tromjesečju, ali i u cijeloj godini", kazao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Novi val koronavirusa u Kini

No, u drugom dijelu tjedna cijene su nafte pale zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu, a trgovce posebice zabrinjava novi val zaraze u Kini.

"Najveći je izvor zabrinutosti za energetski kompleks trenutno rast broja novozaraženih u Kini. To će baciti sjenu na kratkoročne izglede u vezi potrošnje u epicentru rasta svjetske potražnje za naftom", kaže Stephen Brennock iz PVM-a.

Potražnja se u Kini oporavila krajem prošle godine, što je podržavalo cijene nafte, no sada ta podrška iz Kine slabi zbog novog vala zaraze covidom-19 koji je pokrenuo novi krug mjera 'zaključavanja'.

Šangaj je prošloga četvrtka izvijestio o prvim slučajeva zaraze u dva mjeseca, a Peking poziva građane da ne putuju za nadolazećih praznika kineske nove godine, kada deseci milijuna ljudi obično kreću u posjet obiteljima.

U mnogim europskim zemljama restriktivne su mjere, pak, produljene ili zaoštrene, pa se ne može očekivati ni rast potražnje u Europi.

"Globalna potražnja za naftom mogla bi se neznatno smanjiti u prvom tromjesečju 2021. jer su mnoge regije, uključujući mnoge europske zemlje, ponovno ograničile kretanje", pišu analitičari Fitch Ratingsa u osvrtu na situaciju na tržištima.

"Pozitivan utjecaj programa cijepljenja na oporavak potražnje za naftom možda neće biti vidljiv još nekoliko mjeseci, dok ne bude procijepljena kritična masa (građana)", ocijenili su.

Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetsko gospodarstvo, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

Zbog te su krize prošle godine cijene nafte pale više od 20 posto.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE