GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte prošloga tjedna pale više od dva posto

Cijene nafte prošloga tjedna pale više od dva posto
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2021 / 07:44
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto jer su najveći svjetski proizvođači najavili povećanje proizvodnje, a trgovci nisu sigurni kada će potražnja osjetnije porasti zbog trećeg vala širenja koronavirusa.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela u petak pala na 62,95 dolara, dok je na američkom tržištu skliznula na 59,35 dolara.

Cijene su prošloga tjedna osjetno oscilirale iz dan u dan, dok su trgovci 'vagali' kako će na potražnju za naftom utjecati novi val 'zatvaranja' u europskim i drugim zemljama, a kako oporavak gospodarstava.


Kada bi na tržištu prevladale bojazni od slabosti potražnje zbog trećeg vala širenja koronavirusa u Europi, cijene bi pale, a kada bi prevladao optimizam u vezi oporavka gospodarstava i potražnje, cijene bi porasle.

Znatno je na tržište utjecala i odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da povećaju proizvodnju za 2 milijuna barela dnevno u razdoblju od svibnja do srpnja.

Ta skupina već dulje vrijeme koordinirano smanjuje proizvodnju za otprilike 7 milijuna barela dnevno kako bi je uskladila sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.


No, OPEC+ nedavno je odlučio ublažiti rezove jer očekuje da će se s cijepljenjem protiv covida-19 i postupnim 'otvaranjem' gospodarstava potražnja oporaviti.

„Povoljni izgledi u vezi oporavka potražnje zasjenjeni su odlukom OPEC-a o povećanju proizvodnje za otprilike 2 milijuna barela dnevno do kraja srpnja”, kaže Jim Ritterbusch, predsjednik tvrtke Ritterbusch and Associates.

Analitičari očekuju da će globalne zalihe nafte nastaviti padati i da će u drugoj polovini godine, kada oporavak svjetskog gospodarstva uhvati zamah, ojačati potražnja za gorivom.

No, optimizam prigušuje ponovno 'zatvaranje' u pojedinim dijelovima svijeta, a potražnju bi mogli ugroziti i problemi sa cijepljenjem.

"Tržište nafte trenutno čeka, trgovci prate tempo cijepljenja kako bi procijenili kada će nastupiti sljedeća faza oporavka potražnje, a prate i nuklearne pregovore u Beču kako bi odgonetnuli kada bi se na tržište mogli vratiti iranski bareli", kaže analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Kineski i ruski izaslanici priopćili su u petak da je postignut napredak u nastojanjima da se Iran i SAD vrate u nuklearni sporazum iz 2015. godine i da će se sve strane ponovno sastati sljedeći tjedan.

Dogovor o tome mogao bi rezultirati ukidanjem američkih sankcija iranskom energetskom sektoru i obnovi iranskog izvoza nafte.

"Bude li u idućim tjednima utvrđen konkretan okvir (dogovora), na tržištu će se vjerojatno u drugoj polovini 2021. godine pojaviti značajne količine iranske nafte", kaže Helima Croft iz RBC Capitala.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE