GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte prošloga tjedna porasle 9 posto

Cijene nafte prošloga tjedna porasle 9 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2020 / 07:52
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna porasle oko 9 posto, čime su nadoknadile gubitke od prethodnoga tjedna, jer se najveća svjetska gospodarstva postupno oporavljaju od koronakrize, pa jača i potražnja za 'crnim zlatom'.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 9 posto, na 42,12 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 9,2 posto, na 39,53 dolara.

Podršku cijenama pružaju brojni podaci koji pokazuju da se gospodarska aktivnost u svijetu postupno oporavlja, nakon blokade zbog restritkivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa.

Zbog toga jača i potražnja, pa je Međunarodna agencija za energiju (IEA) polovicom prošloga tjedna povećala procjenu potražnje za naftom u ovoj godini za 500 tisuća barela dnevno, na 91,7 milijuna barela.

Izvješće te agencije također pokazuje da se ponuda nafte u svibnju smanjila za gotovo 12 milijuna barela dnevno, pri čemu su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju smanjili proizvodnju za 9,4 milijuna barela dnevno.

To znači da je OPEC+ u svibnju ispunio 89 posto obaveza utvrđenih dogovorom o smanjenju proizvodnje, priopćila je IEA.

Naime, proizvođači OPEC+ odlučili su početkom mjeseca produljiti dogovor o smanjenju proizvodnje za 9,7 milijuna barela dnevno i na srpanj. Ujedno su pozvali članice koje još nisu ispunile preuzete obaveze da nadoknade propušteno naknadnim većim smanjenjima.

Irak i Kazahstan to su prošloga tjedna i obećali, što znači da bi OPEC+ u srpnju mogao još više smanjiti ponudu.

"Na tržištu se osjeća entuzijazam da je ponuda nafte i dalje pod nadzorom", kaže Paola Rodriguez Masiu, iz Rystad Energyja.

Stephen Brennock iz PVM-a ističe, pak, da je „najvažniji zaključak da će se usklađenost OPEC+ s dogovorenim rezovima poboljšati u sljedećim mjesecima“.

To znači da bi ponuda i ubuduće trebala ostati pod kontrolom, dok bi potražnje trebala rasti, što podržava cijene nafte

Doduše, čini se da se svjetsko gospodarstvo neće od koronakrize oporaviti toliko brzo, koliko su se ulagači nadali, no prilično je jasno da je dno dosegnuto i da se aktivnosti, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti u svijetu, postupno oporavljaju, unatoč prijetnjama drugog vala širenja koronavirusa.

Podršku cijenama pružaju i naznake smanjenja proizvodnje nafte u SAD-u, na što, među ostalim, ukazuje višemjesečni pad broja aktivnih bušotinskih postrojenja.

U petak je kompanija Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj tih postrojenja pao 14. tjedan zaredom, i to za njih 13, na samo 266, najnižu razinu od 1940., od kada se prate ti podaci.

To je za otprilike 700 postrojenja ili 70 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE