GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 5 posto

Cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 5 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2021 / 07:24
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 5 posto jer su naznake ubrzanja oporavka najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize podržale očekivanja o jačanju potražnje za 'crnim zlatom'.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela prošloga tjedna skočila 6,1 posto, na 66,77 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,3 posto, na 63,13 dolara.

Podršku cijenama pružili su dobri pokazatelji iz najvećih svjetskih gospodarstava i potrošača nafte - Kine i SAD-a.

U prvom tromjesečju kineski bruto domaći proizvod (BDP) skočio je rekordnih 18,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kada je gospodarstvo bilo pod pritiskom izbijanja koronakrize.

Optimizam na tržištu zahvaljuje se i podatku da je promet u trgovini na malo u SAD-u u ožujku skočio 9,8 posto, nakon što su Amerikanci dobili od države dodatne gotovinske čekove za pomoć u koronakrizi.

Na oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva ukazuje i podatak o većem nego što se očekivalo padu broja novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna, i to na najnižu razinu u godinu dana.


"Zbog poboljšanja izgleda u dva najveća svjetska gospodarstva male su šanse da dobro raspoloženje na tržištu u dogledno vrijeme splasne", rekao je Stephen Brennock iz naftne brokerske kuće PVM.

Podršku cijenama pružile su i povećane procjene potražnje u ovoj godini, koje su objavile Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Dodatnu potporu pružio je i podatak o padu zaliha u SAD-u u prošlom tjednu za 5,9 milijuna barela.

Zahvaljujući svemu tome, vijesti o rastu novih slučajeva zaraze koronavirusom u drugim velikim gospodarstvima, kao što su Indija i eurozona, pale su u drugi plan.

U fokusu trgovaca je, dakako, i ponuda, odnosno proizvodnja nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici već dulje vrijeme koordinirano smanjuje proizvodnju za otprilike 7 milijuna barela dnevno kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

No, nedavno je ta skupina proizvođača najavila povećanje proizvodnje za 2 milijuna barela dnevno u razdoblju od svibnja do srpnja jer očekuje da će se s cijepljenjem protiv covida-19 i postupnim 'otvaranjem' gospodarstava potražnja oporaviti.

Proizvodnja se povećava i u SAD-u. Tvrtka Baker Hughes objavila je u petak da je prošloga tjedna broj aktivnih naftnih postrojenja povećan već peti tjedan zaredom, i to za njih sedam, na ukupno 344, što je najviša razina aktivnih postrojenja od travnja prošle godine.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE