GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte rastu zbog pada zaliha

Cijene nafte rastu zbog pada zaliha
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 16:45
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima, potaknute padom zaliha u najvećem svjetskom kupcu nafte SAD-u na najnižu razinu od siječnja 2020. godine.

Na londonskom tržištu cijena barela u odnosu na prethodno zatvaranje porasla je 17 centi i iznosila 74,91 dolar, a za isti se iznos povećala i na američkom tržištu, na 72,56 dolara.

Cijena nafte u Londonu u lipnju je prvi puta nakon više od dvije godine dosegnula 75 dolara po barelu, ali se tijekom srpnja smanjila zbog straha od brzog širenja delta soja koronavirusa i kompromisnog dogovora vodećih proizvođača nafte da će povećati ponudu.

Zalihe sirove nafte pale su za 4,1 milijun barela u tjednu do 23. srpnja, priopćila je američka vlada, čemu su pomogli pad uvoza i tjedne proizvodnje.

Gospodarski oporavak SAD -a još je na dobrom putu unatoč porastu zaraze koronavirusom, objavila je američka središnja banka Fed u srijedu u priopćenju koje je ukazalo da se vode razgovori o mogućem konačnom povlačenju potpora monetarne politike.

Kao potpora cijenama došlo je također priopćenje o poteškoćama u pregovorima Sjedinjenih Država i Irana o iranskom nuklearnom programu, što bi moglo značiti odgodu povratka iranskih barela na tržište.

OPEC je danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegovih članica u srijedu iznosila 73,57 dolara, što znači da je nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE