GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte skočile iznad 58 dolara

Cijene nafte skočile iznad 58 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2020 / 17:05
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima razinu od 58 dolara zahvaljujući naznakama posustajanja epidemije koronavirusa u Kini i pojačanoj američkoj blokadi venezuelskog izvoza.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 81 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 58,56 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 70 centi višoj cijeni, od 52,75 dolara.

Trgovce su danas umirili službeni podaci iz Kine, koji su pokazali pad broja novozaraženih koronavirusom, drugi dan zaredom. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je ipak da podataka još nema dovoljno da bi se pouzdano zaključilo da je epidemija obuzdana.

Kina je uvela karantenu u više gradova i ograničila putovanja kako bi obuzdala širenje virusa koji je do sada prouzročio smrt više od dvije tisuće ljudi. Mnoge su tvornice zatvorene a rafinerije su najavile smanjenu preradu, što je potaknulo strah od posustajanja gospodarstva i slabljenja potražnje za energentima.

Agencija S&P Global Ratings procjenjuje da će epidemija zadati "kratkoročni udarac" ekonomskom rastu u Kini u prvom tromjesečju, što se podudara s procjenama Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Struktura cijena na tržištima pokazuje pak prve naznake oporavka potražnje, budući da su cijene za isporuke u idućim mjesecima više od onih za isporuke u drugoj polovini godine.

Dodatno je potporu cijenama danas pružila odluka SAD-a da na crnu listu uvrsti podružnicu ruskog Rosnefta, uz obrazloženje da financijski podupire vladu Venezuele.

Trgovci se nadaju i da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici među neovisnim proizvođačima dodatno ograničiti opskrbu kako bi uravnotežili tržište, poljuljano snažnom opskrbom i smanjenom potražnjom zbog epidemije u Kini.

OPEC+ sastat će se u ožujku kako bi razmotrio prijedlog tehničkog odbora da se opskrba ograniči za dodatnih 600 tisuća barela dnevno. Trenutno smanjuju opskrbu za 1,7 milijuna barela dnevno, sukladno sporazumu koji istječe krajem ožujka.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 56,68 dolara, što znači da je bila 56 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Tagovi: cijene nafte, nafta, barel nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE