GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte stabilne blizu 42 dolara, u fokusu Libija i zalihe u SAD-u

Cijene nafte stabilne blizu 42 dolara, u fokusu Libija i zalihe u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2020 / 16:39
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima blizu 42 dolara, budući da su sklonost ulagača rizičnijoj imovini i rast zaliha derivata u SAD-u neutralizirali rast zaliha sirove nafte i zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 41,80 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 39,89 dolara.

Ulagače su danas oraspoložili podaci iz njemačke industrije pa su dionice na europskim tržištima porasle a putanju su slijedila i naftna tržišta.

Dodatnu potporu cijenama pružilo je jučer objavljeno izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo pad zaliha derivata i benzina u prošlom tjednu dok su zalihe sirove nafte porasle.

"Današnji oporavak apetita za rizičnom imovinom malo podiže cijene nafte, ali već je naišao na odlučan otpor", rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Fokus se sada preusmjerava na službeno izvješće o američkim zalihama, koje će biti objavljeno tokom dana. Ulagači žele znati hoće li potvrditi API-jeve podatke.

Kočnica cijenama bio je pak nagli rast broja novozaraženih Covidom 19, posebice u Indiji, Francuskoj i Španjolskoj, te nova ograničenja u Velikoj Britaniji, obnovivši zabrinutost za potražnju paralelno očekivanoj obnovi isporuka iz Libije.

U SAD-u je broj smrtnih slučajeva premašio je 200.000, navodi Reuters.

"Cijene nafte i danas se relativno dobro drže s obzirom na brojne nepovoljne faktore s kojima se suočavaju - čvrst američki dolar, zabrinutost za potražnju i veću ponudu", konstatira Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, smanjuju opskrbu za 7,7 milijuna barela dnevno kako bi poduprli cijene i prilagodili ponudu smanjenoj potražnji u vrijeme pandemije koronavirusa.

OPEC je suočen s novim izazovom jer je Libija pošteđena smanjenja opskrbe a sada planira povećati proizvodnju, koristeći priliku koju stišavanje oružanih sukoba. Dosadašnja primirja nisu dugo trajala, napominje Reuters.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela naftnih proizvoda košarice njegovih članica u utorak iznosila 41,32 49 dolara, što znači da je bila 17 centi niža nego prethodnog radnog dana.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE