GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte stabilne blizu 69 dolara

Cijene nafte stabilne blizu 69 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2021 / 17:23
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu 69 dolara nakon što je strah od inflacije neutralizirao zabrinutost za opskrbu zbog napada Huta u Saudijskoj Arabiji i optimizam zbog usvajanja plana poticaja SAD-u.

Cijena barela u Londonu pala je 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,16 dolara. Nakratko je bila poskočila na 71,38 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 13 centi nižoj cijeni, od 65,96 dolara. Nakratko je dotaknula 67,98 dolara.

Trgovce je ohrabilo subotnje usvajanje plana pomoći u koronakrizi u američkom Senatu. Paket mjera vrijedan 1.900 milijardi dolara trebao bi poduprijeti gospodarstvo, a time i potražnju za gorivima kojoj je pandemija koronavirusa nanijela ozbiljnu štetu.

Cijene su reagirale i na napad jemenskih Huta bespilotnim letjelicama i raketama na Saudijsku Arabiju. Na udaru se našao i pogon Saudi Aramca u Ras Tanuri, od vitalne važnosti za izvoz nafte. Rijad je objavio da nije bilo žrtava, niti štete na imovini.

Nakon podneva ulagači su 'stali na loptu' i cijene su se stabilizirale, budući da se počelo razmišljati o inflaciji koju bi, procjenjuju ulagači, mogli podstaknuti američki poticaji i poskupljenje energenata.

"Procjenjujemo da bi više cijene sirove nafte u sadašnjoj etapi oporavka gospodarstva od covida 19 mogle biti preuranjene", istaknula je Louise Dickson iz Rystad Energyja.

Cijene su krenule uzlaznom putanjom nakon što su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici predvođeni Rusijom prošlog tjedna dogovorili da će nastaviti smanjivati opskrbu unatoč rastu cijena sirove nafte.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 67,05 dolara, što znači da je porasla 2,79 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
LONDON - Cijene nafte danas su porasle ususret očekivanom izraelskom odgovoru na iranski napad.
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE