GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte stabilne ispod 74 dolara

Cijene nafte stabilne ispod 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2021 / 16:00
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 74 dolara, balansirajući između očekivanja tijesne opskrbe i straha da bi širenje delta varijante koronavirusa moglo omesti oporavak od pandemijske krize.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 73,76 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 71,90 dolara.

Cijene nafte i druge rizične imovine pale su početkom tjedna zbog zabrinutosti koju je potaknuo sve veći broj slučajeva zaraze delta sojem koronavirusa u SAD-u, Velikoj Britaniji, Japanu i drugim zemljama, prigušivši sklonost ulagača rizičnijoj imovini.

Sredinom tjedna apetit je ojačao nakon dobrih poslovnih rezultata kompanija i rasta indeksa na Wall Streetu koji je potisnuo u drugi plan širenje delta varijante virusa.

Na tržištima nafte prevladalo je uvjerenje da će potražnja ostati jaka i da će cijene poduprijeti pad zaliha i cijepljenje sve više ljudi protiv covida 19.

Očekuje se da će potražnja rasti brže od ponude koja bi prema dogovoru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika u kolovozu, rujnu, listopadu, studenome i prosincu trebala biti povećana za po 400 tisuća barela dnevno.

Analitičari ANZ Researcha ističu da na tržištu polako shvaćaju da povećanje opskrbe od kolovoza do prosinca neće biti dovoljno da se sačuva ravnoteža na tržištu, ističući da zalihe u SAD-u i članicama OECD-a i dalje padaju.

Američke zalihe sirove nafte porasle su u prošlom tjednu za 2,1 milijuna barela, ali zalihe u ključnom čvorištu u Cushingu pale su na najnižu razinu od siječnja 2020.

„Ton na tržištu ponovo diktiraju oni koji špekuliraju s rastom cijena nafte, ali to ne znači da su bojazni povezane s virusom u potpunosti nestale“, zaključio je Stehphen Brennock iz PVM-a.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegovih članica u četvrtak je iznosila 72,09 dolara, što znači da je porasla 2,16 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE