GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte stabilne iznad 45 dolara

Cijene nafte stabilne iznad 45 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 17:22
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 45 dolara, balansirajući između procjene Međunarodne agencije za energetiku (IEA) o padu potrošnje u ovoj godini i smanjenih zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,35 dolara. Većih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 42,66 dolara.

IEA je danas procijenila da će globalna potrošnja nafte ove godine pasti za 8,1 milijun barela dnevno zbog smanjenih zrakoplovnih putovanja u vrijeme pandemije Covida-19.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) očekuje da će svjetska potražnja za naftom ove godine pasti za 9,06 milijuna barela dnevno (bpd), prema izvješću objavljenom u srijedu. U srpnju procijenila je pad potražnje na 8,95 milijuna barela dnevno.

OPEC i njegovi saveznici trenutno smanjuju proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno kako bi je prilagodili manjoj potražnji u vrijeme pandemije koronavirusa. U srpnju su ublažili rezove za dva milijuna barela dnevno zbog postupnog poboljšanja globalne potražnje.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak kazao je danas da ne očekuje nikakve ishitrene odluke o smanjenju proizvodnje na sastanku nadzornog odbora OPEC-a i njegovih saveznika idućeg tjedna, budući da je tržište nafte stabilno.

Potporu cijenama pružilo je danas izvješće američke vlade koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte, benzina i derivata u prošlom tjednu, budući da su rafinerije povećale aktivnosti prerade a potražnja se popravila.

„Tržište je u lipnju bilježilo manjak, nakon kronične prekomjerne opskrbe u travnju i svibnju", konstatira voditelj MENA istraživanja i strategije u MUFG-u Ehsan Khoman.

"Temeljni manjak nafte na tržištu sve je vidljiviji i zajedno sa širom pričom o reflaciji drži cijene nafte u ravnoteži", objašnjava Khoman.

Tržišta još čekaju ishod pregovora o novom paketu poticaja za američko gospodarstvo a pozorno prate i napete američko-kineske odnose uoči novog kruga trgovinskih pregovora zakazanog za 15. kolovoza.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 45,08 dolara, što znači da je bila 12 centi niža nego dan ranije.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
LONDON - Cijene nafte danas su porasle ususret očekivanom izraelskom odgovoru na iranski napad.
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE