GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nafte stabilne iznad 54 dolara

Cijene nafte stabilne iznad 54 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2021 / 16:16
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 54 dolara, poduprte najavom Saudijske Arabije da će dodatno smanjiti proizvodnju i neočekivano snažnim padom američkih zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,35 dolara. Nakratko se približila razini od 55 dolara, na kojoj je bila i prije pandemije.

Na američkom tržištu barel je poskupio 26 centi, na 50,89 dolara a nakratko je bio poskočio na 51,28 dolara.

Cijene su u prošla dva dana porasle više od tri dolara na oba tržišta, potaknute najavom Saudijske Arabije da će sama dodatno smanjiti proizvodnju za milijun barela dnevno u veljači i ožujku kako bi potaknula ostale proizvođače da nastave ograničavati opskrbu kao i do sada.

"Preventivni saudijski potez sugerira želju da se brane cijene i podupre tržište nafte s obzirom na zabrinutost za potražnju koju potpiruju produljena ograničenja u Europi", objašnjavaju analitičari švicarske banke UBS.

Ostali su proizvođači na sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika dogovorili da će većina njih nastaviti ograničavati opskrbu kao i do sada, za ukupno 7,2 milijuna barela dnevno.

Prema OPEC-ovim podacima i izjavama saudijskog ministra, opskrba bi se u veljači trebala smanjiti za 8,125 milijuna barela dnevno, te za 8,05 milijuna barela dnevno u ožujku, izračunao je Reuters.

Odluka o obujmu proizvodnje u travnju bit će donesena na sastanku koji će biti održan u prvoj polovini ožujka.

Potporu cijenama pružio je danas i pad američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za osam milijuna barela, prema službenim podacima. Analitičari su očekivali daleko skromniji pad, za 2,1 milijun barela.

Inače je pad zaliha sirove nafte na kraju godine uobičajena pojava, budući da naftne kompanije odvoze naftu iz spremnika kako bi smanjile porezne obaveze, objašnjava Reuters.

Rast cijena zakočili su jučerašnji neredi u Washingtonu i pokušaj prosvjednika da upadom u Kongres ometu formalnu potvrdu pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Policija je prosvjednike istisnula iz Kongresa, pri čemu je jedna žena ubijena a još troje ljudi umrlo je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja. Prema navodima policije, uhićeno je najmanje 52 ljudi, uglavnom zbog kršenja policijskog sata i posjedovanja oružja.

Potpredsjednik Mike Pence odbio je zahtjev predsjednika Donalda Trumpa da ospori izborni rezultat a čelnik republikanske većine Mitch McConnell otklonio je pokušaj osporavanja u Senatu.

Čini se da neredi u SAD-u nisu u većoj mjeri utjecali na cijene nafte a blagi rast dionica na svjetskim tržištima signalizira uvjerenje ulagača da će novoizabrani američki predsjednik, nakon što su demokrati osvojili većinu u Senatu, imati odriješene ruke u potrošnji.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 53,29 dolara, što znači da je poskočila za 2,54 dolara u odnosu na utorak.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE