GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene plina u Europi najniže od početka rata u Ukrajini

Cijene plina u Europi najniže od početka rata u Ukrajini
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2023 / 20:51
Autor: SEEbiz
AMSTERDAM - Blaga zima i dobro popunjena skladišta plina i dalje snižavaju cijene ovog energenta u Europi.

Na nizozemskom trgovačkom čvorištu TTF proteklih je dana cijena plina snažno pala te je danas pala na 73 eura po megavat satu. To je upola manje nego prije mjesec dana i najmanje od početka rata u Ukrajini.

Cijene plina počele su značajno padati sredinom prošlog prosinca. Cjenovni rekord dosegnut je krajem kolovoza s gotovo 346 eura po megavat satu. Tada je Rusija ubrzano počela smanjivati ili obustavljati isporuke članicama EU.

Izvoz plina ruskog energetskog diva Gazproma u EU i Švicarsku lani je smanjen za 55 posto, javljaju strane tiskovne agencije, objavila je danas ta tvrtka. Europa je bila Gazpromovo glavno izvozno tržište, ali zalihe su drastično smanjene sankcijama protiv Rusije nakon njezina napada na Ukrajinu krajem veljače 2022.

Proizvodnja plina ruske energetske tvrtke Gazprom lani je smanjena za 20 posto u odnosu na godinu prije. Dosegla je 412,6 milijardi kubnih metara.

Skladišta plina su puna u Europi. Na razini EU trenutno su popunjeni 83%. Tako je Europa bolje pripremljena za zaoštravanje situacije nego što je bila u siječnju prošle godine, kada su skladišta bila puna 54 posto.

Stručnjaci upozoravaju da će se s početkom zahlađenja uvjeti pogoršati i da će cijene plina ponovno početi rasti. Natjecanje između Europe i Azije za uvoz ukapljenog prirodnog plina također bi moglo povećati cijene.

Tagovi: plin, cijene plina, Gazprom, ruski plin, kompanija Eni
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE