GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: Bude li potrebno, djelovat ćemo na trošarine ili PDV

Ćorić: Bude li potrebno, djelovat ćemo na trošarine ili PDV
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2021 / 19:24
Autor: SEEbiz / H
KARLOVAC - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u utorak da je Vlada svjesna negativnog učinka skupog goriva na standard građana te da će, bude li potrebno, djelovati na trošarine ili PDV.

Na novinarsko pitanje kada će država intervenirati u cijenu goriva kroz smanjenje trošarina, Ćorić je nakon sastanka koordinacije predstavnika ministarstva, Hrvatskih voda i Karlovačke županije odgovorio: "Ubrzo".

“Svjesni smo posljedica koje povećanje cijena goriva nosi najširem krugu potrošača u Hrvatskoj, svim vozačima i njihovim obiteljima. Zato ćemo ići u smjeru procjene fiskalnih učinaka i djelovati ili na trošarine ili na PDV”, rekao je Ćorić.

U cijeni litre goriva, benzinskog i dizela, preko pet kuna je za trošarine i PDV i ako se nastavi trend rasta, a ne vraćanje na niže razine, premijer je dao jasne smjernice, naglašava Ćorić, “da se analiziraju opcije utjecaja na pojedine troškovne elemente u samoj cijeni”.

Hrvatska spremna za sudjelovanje u gradnji drugoga bloka "Krškog"

Ćorić je najavio da će sljedeći tjedan u Sloveniji, na Bledu, na međuvladinom povjerenstvu Hrvatske i Slovenije “najaviti na razini ministara spremnost Hrvatske na razgovore o izgradnju drugog bloka Nuklearne elektrane Krško”.

Rekao je da je HEP kao suvlasnik NE Krško već jasno najavio zainteresiranost Hrvatske za sufinanciranje gradnje drugog bloka i sudjelovanje u raspodjeli proizvedene struje, "jer nam treba stabilan i dugoročan izvor električne energije, kao i proteklih par desetljeća".

“To nam daje mogućnost da u dugom razdoblju, i nakon što 2043. prestane funkcionirati prvi blok, namirujemo dio svojih potreba iz Krškog”, rekao je Ćorić i potvrdio da je jučer s mađarskim ministrom za inovacije i tehnologiju Laslom Palkovicsom razgovarao o mogućnosti da pod određenim uvjetima Hrvatska namiruje svoje potrebe za strujom iz te NE Paks i to na dulje razdoblje, 10 i više godina.

Također je rekao da Hrvatska na svom prostoru, bogatom prirodnim ljepotama i s velikim udjelom turističke djelatnosti u ukupnom BDP-u, neće graditi nuklearne elektrane.

“Hrvatska je strateški usmjerena na čistu energiju, onu iz obnovljivih izvora, ali to ne znači da smijemo biti licemjerni i ne prihvatiti činjenicu da se dijelom strujom opskrbljujemo iz NE Krško, čiji smo suvlasnici i da će to tako trajati najmanje do 2043. godine”, rekao je.

Tagovi: Tomislav Ćorić, gorivo, trošarine na gorivo
PROČITAJ I OVO
Nedostatna ponuda zadržala cijene nafte na 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nedostatna ponuda zadržala cijene nafte na 86 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima na 86 dolara, poduprte nedostatnom ponudom i snažnom potražnjom u SAD-u, najvećem potrošaču energenata u svijetu.
Članice EU-a podijeljene po pitanju pristupa cijenama energije na dulji rok
ENERGENTI
Članice EU-a podijeljene po pitanju pristupa cijenama energije na dulji rok
BRUXELLES/LUXEMBOURG - Ministri energetike EU članica pozdravili su u utorak na izvanrednom sastanku u Luxembourgu prijedlog kratkoročnih mjera za ublažavanje udara velikog rasta cijene energenata na najsiromašnije, ali se razilaze oko toga kako u srednjem i u duljem roku osigurati učinkovito tržište energije.
Cijene nafte nastavile rasti iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte nastavile rasti iznad 86 dolara
LONDON - Cijene nafte u ponedjeljak su nastavile rast koji su bilježile i prije vikenda te tako dosegnule višegodišnje maksimume, što je rezultat nesrazmjera ponude i potražnje na globalnoj razini te jačanja potražnje za gorivom u SAD-u i šire, dok se gospodarstva oporavljaju od pada izazvanog pandemijom.
Exxon planira skladištiti ugljik u Aziji; poziva na uvođenje transparentne cijene
UGLJIK
Exxon planira skladištiti ugljik u Aziji; poziva na uvođenje transparentne cijene
SINGAPUR - Američka naftna kompanija ExxonMobil planira izgraditi čvorišta za skladištenje ugljika (CCS) diljem Azije te je započela pregovore s nekim zemljama o mogućnostima skladištenja ugljičnog dioksida, rekao je u ponedjeljak voditelj odjela rješenja s niskim udjelom ugljika Joe Blommaert.
UN: Svijet je daleko od klimatskih ciljeva, raste emisija stakleničkih plinova
KLIMA
UN: Svijet je daleko od klimatskih ciljeva, raste emisija stakleničkih plinova
ŽENEVA - Koncentracija stakleničkih plinova dosegnula je rekordne razine u 2020., objavila je agencija UN-a Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u ponedjeljak, upozorivši da je svijet daleko od postizanja ciljeva za ograničenje porasta temperature.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE