GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: Cijene goriva neće rasti; ne očekujem probleme s opskrbom energenata

Ćorić: Cijene goriva neće rasti; ne očekujem probleme s opskrbom energenata
MIŠLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2022 / 22:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić poručio je u petak navečer da cijene plina i baznih goriva u Hrvatskoj neće rasti unatoč eskalaciji u Ukrajini, te da ne očekuje probleme s opskrbom energenata.

Realno je da cijene goriva na tržištu mogu rasti s obzirom na eskalaciju krize, odnosno rusku agresiju na Ukrajinu, što ukazuje na to da je potez Vlade za zamrzavanje cijena baznih goriva eurodizel i eurosuper bio dobar potez i da smo time omogućili građanima opskrbu po nižim cijenama, kazao je Ćorić u Dnevniku RTL-a.

On je kazao da opskrbljivači energenata mogu ići s korekcijama premijum i aditiviranih goriva, ali bazna će ostati na postojećim cijenama.

Ako bude problema sa opskrbom, na što mi ne računamo, Vlada ima adute poput aktivacija zaliha kojih Hrvatska ima za nekoliko mjeseci, dodao je.

On je kazao da je zbog stanja Sjevernog toka i eskalacije sukoba jučer cijena plina porasla za 30 posto, ali da cijena za kućanstva ostaje ista do 1.travnja.

„Neće biti dodatnog udara“, kazao je Ćorić.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja izjavio je da će porast cijene energenata vjerojatno imati neki učinak na inflaciju, ako bude trajnijeg karaktera, a tada će u Vladi promišljati kako dodatno olakšati život građanima i poduzetnicima.

Ako dođe do značajnije eskalacije s cijenom energenata narednih tjedana, a to dovodi do povećanje svih proizvoda i usluga u čiju su proizvodnju ugrađeni troškovi energenata, promišljat ćemo o daljnjim reakcijama, kazao je i dodao da dobava energenata, plina, nafte i električne energije, neće biti upitna.

Sankcije Rusiji neće značajnije utjecati na hrvatsko gospodarstvo jer Ruska Federacija nije značajniji gospodarski partner Hrvatskoj, a što se tiče financijskog sektora, 99.99 posto uloga u Hrvatskoj je zaštićeno, zaključio je Ćorić.

Tagovi: Tomislav Ćorić, cijene goriva, benzin
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE