GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: Država će preuzeti dio troška poskupljenja plina kroz smanjenje PDV-a

Ćorić: Država će preuzeti dio troška poskupljenja plina kroz smanjenje PDV-a
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2022 / 17:12
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić najavio je u petak u Splitu da bi izgradnja centra za gospodarenje otpadom Lećevice trebala završiti za tri do četiri godine.

“Realan je rok sljedeće tri do četiri godine u kojem se projekt Lećevica može realizirati”, rekao je ministar Ćorić u Splitu nakon radnog sastanka sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.

On je izvijestio kako je na tom sastanku upoznat s dinamikom realizacije centra za gospodarenje otpadom Lećevice. Po njegovim riječima, u tijeku je prilagodba dokumentacije tog centra novom programskom razdoblju.

“Planirano je da se 2023. godine pristupi radovima na realizaciji projekta centra Lećevice, a druga faza koja se tiče miješanoga komunalnog otpada bila bi realizirana 2024. i 2025. godine”, rekao je. Najavio je kako će se u svim županijama diljem Hrvatske, bude li potrebno, nabaviti dodatna infrastruktura zbog poboljšanja gospodarenja otpadom.

“Radi se o dodatnim spremnicima, reciklažnim dvorištima te o potencijalno novim sortirnicama i kompostanama”, rekao je Ćorić.

Odgovarajući na novinarska pitanja koja su se odnosila na poskupljenje plina, Ćorić je rekao da će Vlada do kraja veljače predstaviti paket mjera kojim će se, kako je objasnio, pomoći stanovništvu nakon što 1. travnja ove godine poskupi plin za kućanstva.

Podsjetio je kako je u proteklom razdoblju 63.000 kućanstava u Republici Hrvatskoj dobivalo vaučer za struju.

“Mi ćemo raditi na tome da nakon poskupljenja plina za sva kućanstva u RH bude olakšana situacija tako što će država preuzeti dio ovog troška poskupljenja kroz smanjenje poreza na dodanu vrijednost te kroz nešto važniju ulogu Hrvatske elektroprivrede u vremenu koje dolazi”, rekao je Ćorić.

Dodao je kako su u Vladi svjesni činjenice da će povećanje cijena plina “smanjiti budžet, odnosno raspoloživa sredstva naših građana”, ali, dodao je, taj je udar već prošle godine pogodio cijelu Europu, a u Hrvatskoj cijene plina neće se povećavati do kraja sezone grijanja 1. travnja ove godine.

“Nakon poskupljenja djelovat ćemo u različitim smjerovima kako bismo prevenirali značajniji udar na našu kupovnu moć”, poručio je Ćorić.

Na upit ima li informacije u saniranju prostora Dalmacijavina u Splitu, Ćorić je odgovorio da je u vezi s tim angažiran državni tajnik za gospodarenje otpadom Mile Horvat.

Rekao je da su u vezi s Dalmacijavinom dosta kompleksni odnosi između bivšeg investitora te Državnog odvjetništva i jedinice lokalne samouprave.

Tagovi: Tomislav Ćorić, plin, poskupljenje plina
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE