GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: HEP razgovara o mogućoj kupnji Gradske plinare Zagreb

Ćorić: HEP razgovara o mogućoj kupnji Gradske plinare Zagreb
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2022 / 18:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić otkrio je kako ima informaciju da se vode razgovori između Zagrebačkoh holdionga i HEP-a o potencijalnoj kupnji Gradske plinare Zagreb.

Gostujući u emisiji U mreži Prvog, Ćorić je rekao da treba uočiti činjenicu da su kod nas cijene energenata prvenstveno orijentirane prema kućanstvima i niže su u odnosu na poduzetništvo. Slična je situacija, kaže, i s plinom.

“Dugi niz godina funkcioniramo na način da je cijena struje, na neki način, socijalna kategorija. Ta činjenica nije nešto čime se možemo pohvaliti u kontekstu tržišne ekonomije, ali u ovakvim okolnostima u kojima pokušavamo uhvatiti korak s najrazvijenijim zemljama Europe, u kontekstu životnog standarda i gospodarskog rasta, mi smo osuđeni da ne radimo velike pomake, do eventualne korekcije treba dolaziti u dobrim vremenima”, rekao je.

Stvar je u našoj dinamici energetske tranzicije, dodaje da ona ne smije biti ni na koji način ugrožena ovom krizom i ovom situacijom. Onoliko brzo koliko budemo mogli prijeći na obnovljive izvore energije, rekao je, toliko brzo ćemo riješiti i neke disbalanse koji u ovom trenutku postoje u pojedinim dijelovima RH.

“U idućem razdoblju ćemo morati učiniti, a to i je plan Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Vlade, da uložimo što je moguće više sredstava u proizvodnju iz obnovljivih izvora energije i dizanje energetske učinkovitosti, što će donijeti benefite poduzetništvu i značiti rast konkurentnosti”, rekao je.

O dugu zagrebačke plinare Ćorić je rekao kako ima informaciju da se vode razgovori Gradske plinare Zagreb, odnosno Holdinga kao njezina vlasnika, i HEP-a o suradnji, odnosno o potencijalnoj kupnji. Kako će razgovori završiti, kaže, ovisi o pozicijama obiju strana, hoće li i kako Holding i dalje upravljati plinskim dijelom biznisa, to je njihova odluka.

“Nije se smjela dogoditi situacija da mnogi, ni krivi ni dužni, budu pogođeni puno većim cijenama plina”, rekao je.

Tagovi: Tomislav Ćorić, Hrvatska elektroprivreda, Gradska plinara Zagreb
PROČITAJ I OVO
Njemačka uvodi porez na plin za potrošače: 2,4 centa po kWh
POREZI
Njemačka uvodi porez na plin za potrošače: 2,4 centa po kWh
BERLIN - Njemačka je najavila uvođenje pristojbe od 2,4 centa po kilovat satu plina od listopada kako bi pomogla uvoznicima koji su pogođeni dodatnim troškovima zbog sve manje zaliha ruskog plina.
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
POTEZI
Venezuela suspendirala isporuke nafte u Europu
CARACAS - Venezuela je obustavila nove isporuke sirove nafte u Europu prema sporazumu nafta za dug i traži od talijanskog Enija i španjolskog Repsola gorivo u zamjenu za buduće isporuke tereta, izvijestio je Reuters pozivajući se na tri osobe izravno upoznate s tim pitanjem.
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
ZATVARANJE
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
LJUBLJANA - U pojedinim dijelovima Slovenije nedavno je primijećeno zatvaranje ili skraćenje radnog vremena pojedinih Petrolovih benzinskih postaja.
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
UZLET
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
RIJAD - Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od 90% u drugom tromjesečju i rekordnim polugodišnjim rezultatima.
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
KONCESIJE
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH je izrazila interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE