GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: Koalicija podržala Vladin plan ublažavanja poskupljenja plina

Ćorić: Koalicija podržala Vladin plan ublažavanja poskupljenja plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2022 / 16:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Članovi vladajuće koalicije podržali su Vladin plan ublažavanja cijena plina nakon 1. travnja, rekao je u utorak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić nakon koalicijskog sastanka, na kojemu je to bila jedna od tema.

"Saborska većina složila se s prijedlogom odnosno planom da Vlada u kontekstu povećanja cijena energenata koje nas očekuje od 1. travnja ove godine, reagira na nekoliko područja prije svega štiteći najugroženije građane i apsorbirajući dio udara prema HEP-u kao i dio udara kroz porezno rasterećenje cijena", rekao je Ćorić.

Prema od ranije poznatom Vladinom planu, reagirat će se povećavanjem naknada onima među nama koji su socijalno ugroženi, preispitivanjem svih stavki koje ulaze u konačni izračun cijene plina ili struje, a treći skup mjera odnosi se na stopu PDV-a, koja iznosi 13 % na struju i 25 % na plin, te će Vlada nakon analiza fiskalnih učinaka vidjeti u kojoj mjeri može i kroz taj instrument ublažiti posljedice poskupljenja energenata.

Logika je, rekao je Ćorić, na taj način pomoći kućanstvima i osigurati nešto bolje likvidnosne pozicije poduzeća. Svakako će se, kako je dodao, pokušati izbjeći cjenovni udar kakav je doživjela većina članica Europske unije.

"Držimo da ćemo od 1. travnja imati znatno blaži udar iz zemalja EU-a kod kojih su cijene plina i struje zadnjih godinu dana povećane i za više od 50 posto, rekao je. Detalje Vladina plana najavio je za iduće tjedne.

Nije konkretno odgovorio koje su procjene ministarstva o rastu cijena plina nakon 1. travnja, ali rekao je plin neće poskupjeti "ni pet puta niti sto posto", kao što neki spominju.

Što se tiče poduzetnika kojima je Gradska plinara Zagreb podigla cijene, rekao je kako ima informaciju da najveći dio poduzetnika s novim cijenama suočen već u posljednjem lanjskom kvartalu, pri čemu su, kako je rekao, ugovori jednostrano aneksirani.

Upitan što država kani učiniti kako bi pomogla potrošačima plina kao što su bolnice, vrtići i škole, posebno u sredinama koje nemaju financijsku snagu Grada Zagreba, odgovorio je da je problem jednokratno aneksiranih ugovora prisutan samo u Zagrebu, a po njegovim informacijama ne i drugdje.

"Nećemo dopustiti da bolnice ostanu bez plina i pacijentima i onima koji u njima rade bude hladno" rekao je Ćorić i ocijenio nedopustivim da bolnice u državnom i vlasništvu Grada Zagreba imaju drukčiji tretman po pitanju cijene plina.

Rekao je i da dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj, kako i svi drugi koji su dobili neopravdano visoke račune za plin, treba "povući pravne poteze".

Ministar je ponovio i da će biti uvedene "crne liste" trgovaca koji neopravdano dižu cijene zbog uvođenja eura te da je ideja da takvi budu "prokazani", a rekao je i da pomaže dvostruko iskazivanje cijena.

Na pitanje je li pravi trenutak za uvođenje eura, s obzirom na visoku inflaciju kao što tvrdi Most, odgovorio je da uvođenje eura propituju i dovode u pitanje oni koji "o tome nemaju pojma".

Uvođenje eura nosi višestruko veće koristi nego troškove i zato je Hrvatska, da je mogla, već godinama trebala biti u eurozoni, zaključio je Ćorić.

Tagovi: Tomislav Ćorić, plin, cijene plina
PROČITAJ I OVO
Prepolovljena vrijednost E.ON-ova udjela u Sjevernom toku 1
PLINOVOD
Prepolovljena vrijednost E.ON-ova udjela u Sjevernom toku 1
FRANKFURT/DUESSELDORF - Najveći europski operator energetskih mreža E.ON u srijedu je smanjio vrijednost svog udjela u plinovodu Sjeverni tok 1 za oko 700 milijuna eura, a kao razlog naveo je pojačanu neizvjesnost vezanu uz rusko-ukrajinski rat.
Obnovljen protok nafte kroz Družbu
NAFTA
Obnovljen protok nafte kroz Družbu
BUDIMPEŠTA - Ruski državni monopol Transneft ponovno je pokrenuo protok nafte južnim krakom naftovoda Družba, objavila je novinska agencija RIA pozivajući se na pomoćnika predsjednika Transnefta Igora Djomina.
U Britaniji moguća organizirana isključivanja struje u siječnju
STRUJA
U Britaniji moguća organizirana isključivanja struje u siječnju
LONDON - Velika Britanija izrađuje planove o organiziranom isključivanju električne energije za industriju i kućanstva tijekom zime, kada bi se niske temperature moglo poklopiti s nestašicom plina, izvijestio je u utorak Bloomberg News, navodeći kao izvor ljude upiznate s planovima Vlade.
Transneft: Obustavljamo isporuku nafte Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj
POTEZI
Transneft: Obustavljamo isporuku nafte Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj
MOSKVA - Isporuka ruske nafte Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj preko naftovoda Družba obustavljena je zbog sankcija koje je uvela Europska unija, priopćila je danas ruska naftna kompanija Transneft.
EU: Stupa na snagu zabrana uvoza ruskog ugljena
UGLJEN
EU: Stupa na snagu zabrana uvoza ruskog ugljena
BRUXELLES - Državama članicama EU-a više neće biti dopušteno uvoziti ugljen iz Rusije nakon prijelaznog razdoblja koje završava u srijedu u ponoć.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE