GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: Očekujemo značajno smanjenje cijena goriva idućeg utorka

Ćorić: Očekujemo značajno smanjenje cijena goriva idućeg utorka
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2022 / 09:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U emisiji 'A sada Vlada' Hrvatskog radija gostovao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Na početku je komentirao najavu da će Vlada na idućoj sjednici donijeti nove uredbe kako bi se olakšala situacija s cijenom goriva.

'Hrvatska je kao i sve zemlje članice donijela akte vezane uz umiješavanje biogoriva. S obzirom na eskalaciju cijena, odlučili smo suspendirati penaliziranje od 1. travnja do kraja godine i na taj način olakšati našim građanima. Ušteda koja će se ostvariti od 1. travnja trebala bi po litri benzina ili dizela biti oko pola kune. Na taj način Vlada koristi još jedan alat kojim olakšavamo situaciju građanima. Cijena nafte se kreira na međunarodnom tržištu i na nju se ne može značajnije utjecati, osim na ovaj način', ističe.

Svakoga utorka se mijenja cijena goriva, a ona se računa po prosjeku cijena od prošloga tjedna, od ponedjeljka do petka.

'Prošloga tjedna bio je značajan porast cijena goriva na početku tjedna. Iako je u četvrtak i petak cijena nešto pala, prosjek je u konačnici izračunat na temelju tih pet dana. Cijena sada pada i ako se ovaj trend nastavi, od sljedećeg tjedna možemo očekivati značajno smanjenje cijene goriva', dodaje.

Po pitanju gospodarstva i njihove bojaznosti za održivost poslovanja, Ćorić kaže da njihove akcije moraju biti kompatibilne s akcijama i direktivama EU-a.

'Naša ciljna skupina za ove mjere jest građanstvo. Mjere koje se tiču subvencija zbog cijena plina tiču se građana i malih te srednjih poduzetnika. Ono što ćemo činiti, analiziramo i najmanju promjenu zakonodavnog okvira Europske komisije i pokušavamo pronaći načine na koje dodatno asistirati. U Vladi smo već pet godina usmjereni na održiv razvoj RH i na rast životnog standarda naših građana. To je nešto što je kontuirano u bazi svih politika.'

Dodaje da u ovom trenutku još uvijek nije moguća otvorenija potpora sektoru poduzeća.

Govorio je i o hrvatskoj ovisnosti o energentima, kao i ovisnosti cijelog EU-a o energentima iz Rusije.

'Ne mogu reći da sjajno stojimo, ali mislim da Hrvatska stoji puno bolje od mnogih članica EU-a. Što se tiče struje, na teritoriju RH proizvodi se 85 posto potreba za strujom. Što se tiče dobave plina, proizvodimo 30 posto potreba za plinom.'

Na pitanje može li se to povećati, odgovara:

'Akcije su urodile plodom te će se proizvodnja plina u narednih godinu dana povećati u Hrvatskoj. Dodatna pozitivna činjenica jest da je funkcioniranje LNG-a na Krku učinilo to da se Hrvatska niti u jednom trenutku ne treba brinuti o dobavi plina. Zakup tog kapaciteta omogućava nam da u bilo kojem trenutku namirimo potrebe za plinom u RH. Akcije koje planiramo u narednom razdoblju to bi trebale dodatno afirmirati. Neću sada o tome, ali naredni mjesec će donijeti nove iskorake.'

Govoreći o nafti, kaže da je JANAF-ov terminal u Omišlju jedna od najzanimljivijih točaka u tom biznisu.

'Zapravo se njegov kapacitet promatra kao mogući dodatni pravac.'

Tagovi: Tomislav Ćorić, gorivo, cijene goriva, plin, Janaf
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE