GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: Pripremamo dva velika energetska natječaja iz segmenta OIE

Ćorić: Pripremamo dva velika energetska natječaja iz segmenta OIE
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2020 / 11:18
Autor: SEEbiz / Lider
ZAGREB - Hrvatska će potaknuti istraživanja domaćih resursa i nakon dugo godina očekujem da će u sljedećih pet godina doći do rasta u istraživanja i eksploataciji nafte i plina – poručio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na početku devete Liderove konferencije 'Energetska budućnost Hrvatske: kako se uključiti u energetski razvoj Hrvatske’.

Ministar je naglasio da je značajno izmijenjen zakonodavni okvir kako bi se stvorilo otvoreno okruženje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Osim toga, puno je učinjeno kako bi Hrvatska u smislu dobave energenata zauzela važno mjesto na dobavnoj karti Europe jer se ove godine očekuje aktiviranje LNG terminala na Krku.

Međutim, naša je budućnost u obnovljivim izvorima energije (OIE), o čemu je ministar Ćorić govorio u sklopu energetske strategije Hrvatske do 2030. i do 2050. godine.

- Hrvatska će u sljedećih deset, 20 i 30 godina težiti proizvodnji obnovljivih izvora energije. Nastojat ćemo povećati proizvodnju energije od sunca, termalnih resursa, bioplina, vjetra te nešto hidroizvora. Promijenit će se i model na kojim će se to raditi, zakonodavni okvir omogućuje model tržišne premije koji je pravedniji jer će proizvođači konkurirati jedni drugima, a s druge strane država će im omogućiti sigurnost njihovih projekata – rekao je Ćorić.

Najavio je do kraja godine otvaranje natječaja kojim će se afirmirati proizvodnja energije malih snaga iz biomase, bioplina…, a slijedeće godine vlada će otvoriti natječaje za proizvodnju energije većih snaga, iz sunčane energije i energije vjetra. To je prilika i za energetski velike kompanije, a ministar je kazao i da Vlada podržava HEP u smjeru OIE.

- Ipak, nećemo zanemariti tranzicijska rješenja - plin, i u tom smislu izgradit ćemo LNG terminal na Krku. Vjerujem da će i Ina ići u tom smjeru, o čemu govori ulaganje u biorafineriju u Sisku, a sve je to u skladu s EU planom – rekao je ministar Ćorić.

Naime, Hrvatska neće potrošiti puno novca okrećući se obnovljivim izvorima energije, jer će nam financijska perspektiva EU 2021.-2027. to omogućiti. Međutim, napomenuo je, sektor prometa će se morati prilagoditi novom smjeru.

Tagovi: Tomislav Ćorić, obnovljivi izvori energije, Rafinerija Rijeka, istraživanje nafte
PROČITAJ I OVO
Gorivo u Crnoj Gori od utorka skuplje za tri do četiri centa
CIJENE GORIVA
Gorivo u Crnoj Gori od utorka skuplje za tri do četiri centa
PODGORICA - Sve vrste goriva na crnogorskim pumpama od utorka će poskupiti tri do četiri centa po litru, pokazuje preliminalna analiza cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i odnosa kursa dolara i eura koju su “Vijesti” dobile od trgovaca naftnih derivata.
Snažan pad prihoda Elektroprivrede HZHB u 2020.
PAD
Snažan pad prihoda Elektroprivrede HZHB u 2020.
MOSTAR - Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar ostvarilaje neto dobit u 2020. godini od 822 hiljade KM, nakon što je u istom periodu prošle godine imala dobit od 2,47 miliona KM, izvještava Indikator.ba na osnovu finansijskog izvještaja kompanije objavljenog na Sarajevskoj berzi.
Kreće izrada nacionalne strategije za vodik
STRATEGIJA
Kreće izrada nacionalne strategije za vodik
ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da izradi Hrvatsku strategiju za vodik od 2021. do 2050.
Jači dolar i očekivanja veće opskrbe spustili cijene nafte ispod 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Jači dolar i očekivanja veće opskrbe spustili cijene nafte ispod 66 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 66 dolara, pritisnute jačim dolarom i predviđanjima da će više cijene potaknuti vodeće proizvođače da povećaju opskrbu.
Gubitak NIS-a u 2020. godini 7,6 milijardi dinara
TEŠKA GODINA
Gubitak NIS-a u 2020. godini 7,6 milijardi dinara
BEOGRAD - Naftna industrija Srbije (NIS) je u 2020. godini imala gubitak od 7,6 milijaradi dinara a investirala je više od 25 milijardi dinara, saopšteno je danas.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE