GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: Pripremamo dva velika energetska natječaja iz segmenta OIE

Ćorić: Pripremamo dva velika energetska natječaja iz segmenta OIE
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2020 / 11:18
Autor: SEEbiz / Lider
ZAGREB - Hrvatska će potaknuti istraživanja domaćih resursa i nakon dugo godina očekujem da će u sljedećih pet godina doći do rasta u istraživanja i eksploataciji nafte i plina – poručio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na početku devete Liderove konferencije 'Energetska budućnost Hrvatske: kako se uključiti u energetski razvoj Hrvatske’.

Ministar je naglasio da je značajno izmijenjen zakonodavni okvir kako bi se stvorilo otvoreno okruženje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Osim toga, puno je učinjeno kako bi Hrvatska u smislu dobave energenata zauzela važno mjesto na dobavnoj karti Europe jer se ove godine očekuje aktiviranje LNG terminala na Krku.

Međutim, naša je budućnost u obnovljivim izvorima energije (OIE), o čemu je ministar Ćorić govorio u sklopu energetske strategije Hrvatske do 2030. i do 2050. godine.

- Hrvatska će u sljedećih deset, 20 i 30 godina težiti proizvodnji obnovljivih izvora energije. Nastojat ćemo povećati proizvodnju energije od sunca, termalnih resursa, bioplina, vjetra te nešto hidroizvora. Promijenit će se i model na kojim će se to raditi, zakonodavni okvir omogućuje model tržišne premije koji je pravedniji jer će proizvođači konkurirati jedni drugima, a s druge strane država će im omogućiti sigurnost njihovih projekata – rekao je Ćorić.

Najavio je do kraja godine otvaranje natječaja kojim će se afirmirati proizvodnja energije malih snaga iz biomase, bioplina…, a slijedeće godine vlada će otvoriti natječaje za proizvodnju energije većih snaga, iz sunčane energije i energije vjetra. To je prilika i za energetski velike kompanije, a ministar je kazao i da Vlada podržava HEP u smjeru OIE.

- Ipak, nećemo zanemariti tranzicijska rješenja - plin, i u tom smislu izgradit ćemo LNG terminal na Krku. Vjerujem da će i Ina ići u tom smjeru, o čemu govori ulaganje u biorafineriju u Sisku, a sve je to u skladu s EU planom – rekao je ministar Ćorić.

Naime, Hrvatska neće potrošiti puno novca okrećući se obnovljivim izvorima energije, jer će nam financijska perspektiva EU 2021.-2027. to omogućiti. Međutim, napomenuo je, sektor prometa će se morati prilagoditi novom smjeru.

Tagovi: Tomislav Ćorić, obnovljivi izvori energije, Rafinerija Rijeka, istraživanje nafte
PROČITAJ I OVO
Britanija izuzima naftne tvrtke iz zakona o tržišnom natjecanju radi opskrbe gorivom
IZUZEĆE
Britanija izuzima naftne tvrtke iz zakona o tržišnom natjecanju radi opskrbe gorivom
LONDON - Britanska vlada objavila je da će suspendirati primjenu zakona o tržišnom natjecanju u naftnom sektoru kako bi kompanijama olakšala koordinaciju u dostavi goriva na benzinske postaje, a razmatra i angažman vojske.
Goldman Sachs predviđa još skuplju naftu do kraja godine
NAFTNO TRŽIŠTE
Goldman Sachs predviđa još skuplju naftu do kraja godine
LONDON - Cijene su nafte jutros porasle, nastavljajući uzlaznom linijom koja je ušla već u četvrti tjedan, što je ponajviše posljedica poremećaja u proizvodnji u Meksičkom zaljevu, nakon uragana Ida i Nicholas.
Cijena nafte na londonskom tržištu najviša od 2018. godine
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijena nafte na londonskom tržištu najviša od 2018. godine
ZAGREB - Cijene nafte na svjetskom tržištu porasle su i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu je na londonskom tržištu cijena barela dosegnula najvišu razinu u tri godine, što je ponajviše posljedica poremećaja u proizvodnji.
Shapps: Velika Britanija ima dovoljno goriva
GORIVO
Shapps: Velika Britanija ima dovoljno goriva
LONDON - Britanski ministar prometa Grant Shapps pozvao je danas vozače da razumno kupuju gorivo samo kada im zatrebaju, jer ga, kako je naveo, u zemlji ima dovoljno.
Gazprom spreman povećati isporuke plina za Europu
ISPORUKE
Gazprom spreman povećati isporuke plina za Europu
MOSKVA - Ruski energetski div Gazprom spreman je povećati isporuke prirodnog plina u Europu, objavila je novinska agencija Interfax pozivajući se na riječi glasnogovornika Kremlja u nedjelju, u trenutku kada se bilježi nagli rast cijena plina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE