GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić sa Szijjartom o LNG-u, a s Molnarom o mogućem otkupu dionica Ine

Ćorić sa Szijjartom o LNG-u, a s Molnarom o mogućem otkupu dionica Ine
INA-MOL-VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 13:43
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u petak se u Budimpešti sastao s mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Szijjartom, s kojim je razgovarao o energetskoj suradnji dviju država, a s predstavnicima MOL-a je razgovarao o okviru mogućeg otkupa dionica koje MOL drži u Ini.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva gospodarstva, Ćorić je sa Szijjartom razgovarao o energetskoj suradnji dviju država, osobito u kontekstu skorog početka rada LNG terminala na otoku Krku.

Ministar Ćorić izvijestio je Szijjarta o planiranom početku rada LNG terminala 1. siječnja iduće godine, a nakon uspjeha u punom zakupu kapaciteta terminala u nadolazećem periodu, u čemu su sudjelovale i mađarske kompanije, ističu iz Ministarstva.

"Dvojica ministara složila su se da je početak rada LNG terminala bitan iskorak prema osiguranju dodatnih nabavnih pravaca plina za obje države te prema njihovoj energetskoj neovisnosti. Rad LNG terminala doprinos je i energetskoj neovisnosti Europske unije u cjelini, čemu u prilog govori i činjenica da je Europska komisija za njegovu realizaciju Hrvatskoj dodijelila bespovratna sredstva od 101,4 milijuna eura", navodi se u priopćenju hrvatskog ministarstva.

O susretu je priopćenjem izvijestilo i mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova koje, kako je prenijela mađarska agencija MTI, ističe da je energetska suradnja dugogodišnje ključno pitanje za srednju Europu te da je u interesu Mađarske da kupuje plin iz što više izvora.

Hrvatski LNG terminal počet će s radom iduće godine, Mađarska će moći kupiti milijardu prostornih metara plina godišnje, a rezervirala je kapacitete za idućih nekoliko godina, ističu iz mađarskog ministarstva, uz ocjenu kako su dvije zemlje "predane daljnjem razvoju mađarsko-hrvatske energetske suradnje".

Inače, tehnički kapacitet LNG terminala je 2,6 milijardi kubičnih metara godišnje, a sredinom lipnja ove godine je tvrtka LNG Hrvatska objavila da je kapacitet terminala u potpunosti zakupljen za iduće tri plinske godine. Uz Inu i HEP, kapacitete terminala u Omišlju zakupili su i tvrtka MFGK Croatia, u vlasništvu mađarskog distributera plina i električne energije MVM, tvrtka MET Croatia Energy Trade, koja je član MET Grupe, europske energetske tvrtke sa sjedištem u švicarskom Zugu, te kompanija Powerglobe Qatar LLC.

Ukupna vrijednost investicije u plutajući LNG terminal na otoku Krku je 233,6 milijuna eura, a Komisija je za njegovu izgradnju dodijelila bespovratnih 101,4 milijuna eura.

Ćorić s Molnarom o okviru mogućeg otkupa dionica Ine

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u priopćenju je izvijestilo i da se u nastavku boravka u Budimpešti ministar Ćorić, u pratnji predstavnika Lazarda, Vladinog financijskog savjetnika, susreo i s glavnim izvršnim direktorom MOL grupe Jozsefom Molnarom.

"S njime je ministar Ćorić razgovarao o okviru mogućeg otkupa dionica koje MOL drži u Ini, a u nastavku razgovora održanih u lipnju u Zagrebu i slijedom završetka procesa dubinskog pregleda", zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

Konzultantska tvrtka Lazard je u lipnju Savjetu za Inu predstavila svoje preliminarno izvješće o provedenom dubinskom snimanju poslovanja Ine i njezinoj vrijednosti, a u rujnu i završno izvješće o procjeni vrijednosti Ine.

Ćorić je s Molnarom o mogućem otkupu MOL-ovog udjela u Ini razgovarao i krajem lipnja nakon predstavljanja preliminarnog izvješća, a najavio je razgovor s čelnicima MOL-a i nakon predstavljanja završnog Lazardovog izvješća.

"Što se same odluke hrvatske strane tiče, nastavljamo proces s mađarskom stranom u smjeru usuglašavanja cijene, ukoliko mađarska strana na nju pristane. I dalje smo usmjereni u to da se Ina, odnosno mađarski udio Ine otkupi", rekao je Ćorić početkom rujna nakon što je Lazard u Vladi predstavio završno izvješće o procjeni vrijednost.

Tada je ministar gospodarstva također rekao da otkup Ine od MOL-a ne bi trebao opteretiti proračun, no nije otkrio financijske detalje eventualne transakcije.

Tagovi: Tomislav Ćorić, Peter Szijjarto, kompanija MOL, Joszef Molnar, kompanija Ina, LNG terminal
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 75 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 75 dolara, poduprte neočekivano velikom padom američkih zaliha nakon dva uragana i visokim cijenama plina.
Fitch: Visoke cijene plina pritišću opskrbne lance europskih kompanija
PLIN
Fitch: Visoke cijene plina pritišću opskrbne lance europskih kompanija
LONDON - Rekordno visoke cijene plina stvaraju pritisak na opskrbne lance mnogih europskih kompanija, uključujući neintegrirane dobavljače energije, proizvođače gnojiva i tvrtke za široku potrošnju, priopćio je u srijedu Fitch Ratings.
Milatić: Do kraja godine neće rasti cijena struje za kućanstva
STRUJA
Milatić: Do kraja godine neće rasti cijena struje za kućanstva
ZAGREB - Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić poslao je u srijedu iz Hrvatskog sabora umirujuće poruke u pogledu kretanja cijena električne energije za kućanstva, kazavši da do kraja godine neće rasti.
Kina više neće graditi termoelektrane na ugljen u inozemstvu
ODLUKE
Kina više neće graditi termoelektrane na ugljen u inozemstvu
WASHINGTON - Kineski čelnik Xi Jinping izjavio je u utorak u svom obraćanju Općoj skupštini Ujedinjenih naroda kako Kina više neće graditi nove termoelektrane na ugljen u inozemstvu, kao svoj doprinos rješavanju problema klimatskih promjena.
Smanjena opskrba u SAD-u podigla cijene nafte prema 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Smanjena opskrba u SAD-u podigla cijene nafte prema 75 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 75 dolara, budući da je smanjena opskrba u SAD-u zasjenila strahovanja da bi eventualna propast velike kompanije za razvoj nekretnina mogla naštetiti kineskom gospodarstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE