GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: Smatramo da kod distributera goriva postoji prostor za smanjenje marži

Ćorić: Smatramo da kod distributera goriva postoji prostor za smanjenje marži
MARŽE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2021 / 19:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak da utvrđivanje najviše maloprodajne cijene naftnih derivata ne bi trebalo ugroziti distributere jer kod njih postoji prostor za smanjenje marži, a otkrio je i da se s njima oko te mjere nije značajnije razgovaralo.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela uredbu prema kojoj trgovci naftnim derivatima u idućih 30 dana benzin mogu prodavati za najviše 11,10 kuna za litru, a dizel po 11 kuna.

Tako, Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, koja bi na snagu trebala stupiti u subotu, maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju se za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u iznosu od 11,10 kuna po litri, dok se za Eurodizel BS određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri.

Ćorić je u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade ocijenio da ovo ograničenje prije svega donosi stabilnost te mir za poslovni sektor i građane. "S obzirom na trenutne referentne cijene, riječ je o smanjenju od nekoliko posto, međutim projekcije za slijedeći tjedan idu u smjeru daljnjih povećanja na referentnim tržištima. U tom kontekstu, ovakvim "podvlačenjem crte" zapravo stabiliziramo očekivanja u idućih 30 dana", izjavio je ministar.

Ukoliko nakon toga ne dođe do stabilizacije, iako neke projekcije govore da bi do kraja godine trebalo doći do laganog smanjenja cijena na referentnim tržištima, Vlada će i dalje pomno pratiti situaciju i dodatno reagirati, napomenuo je Ćorić.

Imajući u vidu činjenicu da je gospodarstvo dominantno naslonjeno na potrošnju dizela, upravo je i njegova gornja referentna cijena nešto niža, dodao je ministar.

Rekao je da će smanjenje najvećim dijelom podnijeti distributeri, a značajan trag će ostaviti i po državni proračun, s obzirom na smanjenje prihoda od poreza na dodanu vrijednost. Istaknuo je i da je, ukoliko dođe do značajnije eskalacije cijena, na razini Vlade dogovoreno da će se značajnije intervenirati u "neke segmente proračunskih prihoda".

S distributerima se nije značajnije komuniciralo

Na pitanje smatra li da će ova uredba na bilo koji način ugroziti distributere, Ćorić je odgovorio da ne bi trebala. "Iako vjerujem da će idućih dana neki biti vrlo agilni u raspravi o tome je li ta stabilizacija odnosno pad cijena trebao prije svega biti plod smanjenja trošarina odnosno PDV-a. Držimo da to u ovom trenutku nije bilo potrebno", kazao je Ćorić, koji je podsjetio i da se prihodi od trošarina namjenski koriste za izgradnju željezničke i prometne infrastrukture, a njima su između ostalog i financirane mjere za očuvanje gospodarstva.

Referirao se na situaciju iz 2018. godine, kada su prosječne cijene na mediteranskom tržištu za nekoliko posto bile veće od današnjih, a cijena eurodizela bila je za kunu niža na crpkama.

"Upravo u toj činjenici držimo da postoji prostor za smanjenje marži, odnosno za smanjenje marži koje će distributeri u Hrvatskoj moći izdržati", ustvrdio je Ćorić.

Na pitanje novinara je li se o ovome razgovaralo s distributerima ili su oni za tu odluku doznali kada i cjelokupna javnost, Ćorić je rekao da se komunikacija s njima u ovom konkretnom slučaju nije značajnije vodila jer u Vladi smatraju da ne bi donijela značajnije rezultate.

Plenković: Odluka primjerena trenutku

Konferenciji za medije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) nazočio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, kojeg su novinari u više navrata pitali kada je Vlada odlučila donijeti uredbu, s obzirom i da izjave ministara Ćorića i financija Zdravka Marića proteklih dana nisu sugerirale njeno takvo brzo donošenje. Plenković je naposljetku otkrio da je o donošenju uredbe odlučeno na jučerašnjem užem kabinetu Vlade, napomenuvši da je ona plod analiza i razgovora, a da su dva spomenuta ministra dobili zadatak da analiziraju situaciju, što je i odrađeno.

Rekao je i da Vlada ne mora baš svaki put na megafon najaviti što i kada radi. "Valjda imamo nekakvu diskreciju da donesemo odluku kada mi smatramo da je dobro", izjavio je Plenković.

Apostrofirao je i da je Vlada u proteklih pet godina koliko joj je na čelu više puta djelovala intervencionistički, pa tako podsjetio i na kolaps Agrokora te krizu zbog pandemije koronavirusa.

"Postoje trenuci kada ova Vlada, koristeći alate koji su joj na raspolaganju, djeluje agilno", rekao je Plenković.

Tako, s obzirom da su trendovi na globalnom tržištu naftnih derivata takvi da se može očekivati rast cijena, Vlada je djelovala kako bi stabilizirala očekivanja, a i pokazala zašto država postoji, a to je zbog građana, rekao je predsjednik Vlade.

Smatra i da je ova odluka, koja je ograničenog karaktera, primjerena trenutku, daje određeni mir gospodarstvu i građanima, a da zbog nje ni distributeri ni proizvođači neće "imati neku veliku dramu".

Povećanje cijene plina na proljeće u Hrvatskoj znatno manje od trenutnog rasta u većini zemalja EU-a

Ćorića su novinari upitali i za komentar odluke zagrebačke Gradske plinare o podizanju cijena plina za poduzetnike, na što je odgovorio da ne može ulaziti u konkretne poslovne odluke pojedinih plinara.

No, ponovio je da se cijena plina za hrvatska kućanstva neće mijenjati do 1. travnja iduće godine. "Tad će doći do korekcije, a mi držimo da određenim akcijama u narednom razdoblju, ali i stvaranjem nešto većeg reda i stabilizacijom cijena plina na globalnom tržištu, da će povećanje cijene plina biti znatno manje od onog kojim su pogođeni stanovnici većine zemalja EU-a u ovom trenutku", izjavio je Ćorić.

Naime, današnji Jutarnji list donosi da će svim poduzetnicima koji kupuju plin od Gradske plinare Zagreb - Opskrbe od 1. studenoga taj energent poskupjeti tri do četiri puta, s obzirom da je ta tvrtka odlučila jednostrano povećati cijenu plina bez obzira na ugovorne posljedice

Na taj drastičan potez GPZ Opskrba odlučila se jer bi inače dospjela u tešku financijsku situaciju, budući da nije ugovorila dovoljne količine plina po nižoj cijeni, doznao je Jutarnji.

Tagovi: Tomislav Ćorić, cijene goriva, benzin
PROČITAJ I OVO
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
ZATVARANJE
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
LJUBLJANA - U pojedinim dijelovima Slovenije nedavno je primijećeno zatvaranje ili skraćenje radnog vremena pojedinih Petrolovih benzinskih postaja.
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
UZLET
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
RIJAD - Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od 90% u drugom tromjesečju i rekordnim polugodišnjim rezultatima.
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
KONCESIJE
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH je izrazila interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
PLIN
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
BUDIMPEŠTA - Mađarska, članica Europske unije, priopćila je u subotu da joj je Rusija počela dopremati više prirodnog plina nego što su predvidjele u ranijim trgovinskim ugovorima, nakon posjeta njezina ministra vanjskih poslova Moskvi u srpnju.
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
UPOZORENJE
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
BERLIN - Ruska naftna kompanija Rosneft upozorila je da bi proizvodnja mogla dramatično pasti u rafineriji u pokrajini Brandenburg zbog skorog prekida uvoza nafte iz Rusije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE