GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: U sljedećih mjesec i pol do dva poznat smjer oko otkupa dionica Ine

Ćorić: U sljedećih mjesec i pol do dva poznat smjer oko otkupa dionica Ine
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2021 / 14:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u utorak kako očekuje da će za mjesec i pol do dva biti poznat smjer kojim se ide vezano uz otkup dionica Ine od MOL-a, odnosno hoće li doći do otkupa ili ne.

"Komunikacija postoji na tu temu i očekujem da ćemo do ljeta ove godine, u sljedećih mjesec i pol-dva mjeseca imati jasan smjer u kojem idemo", rekao je Ćorić na konferenciji za novinare o aktualnim temama iz resora gospodarstva a na novinarski upit kako teku pregovori s MOL-om oko otkupa dionica Ine.

"Imate stranu koja je zainteresirana za otkup i drugu stranu koja u taj otkup ulazi sa svojim idejama, uvjetima i logikom. I ukoliko se ponuda i potražnja nađu doći će do otkupa, ukoliko to ne bude slučaj onda neće", istaknuo je.

Na novinarski upit kako su prije dva mjeseca u MOL-u rekli da je razlika između toga kako oni vide cijenu i kako je vidi Vlada prevelika, Ćorić je odgovorio da su se razgovori vodili od tada i zbog toga ne želi prejudicirati konačan ishod.

Ponovio je kako razgovori oko otkupa dionica Ine traju, kako to nije nešto što se može dogoditi preko noći te kako traju uobičajeno dugo s obzirom na trajanje takvih procesa. Faza koja je bila izuzetno dugačka i predugačka je bila faza koja je prethodila samom procesu analize poslovanja i procjeni vrijednosti, napomenuo je.

"Činjenica je da postoji naša želja da se dionice otkupe, a s druge strane potencijalni prodavatelj, tj. MOL ima svoje viđenje i cijene i uvjeta. I ako se to dogovori, u tu ćemo transakciju ići, a ukoliko se ne dogovori neće se ići", rekao je ministar gospodarstva i dodao kako ne postoji neko "C rješenje".

Na novinarski upit što će Hrvatskoj taj udjel s obzirom da se ide prema tome da bude niskougljična zemlja, Ćorić je rekao kako je logika vrlo jednostavna - sve ozbiljnije kompanije iz naftnog biznisa razrađuju svoje scenarije za niskougljično društvo i u tom kontekstu jasno je da, s jedne strane, koriste rezerve koje su im na raspolaganju i bit će raspoložive idućih nekoliko desetljeća, a s druge strane, svoje poslovanje polako vode ka tranziciji ka obnovljivim izvorima.

Logika je ista kako za kompanije na svjetskoj i regionalnoj razini pa tako i za MOL i Inu, kazao je te dodao da Ina po pitanju rafinerijskog biznisa i maloprodaje (retaila) ima što za reći i ponuditi u idućih 25 ili 30 godina.

Ćorić smatra i kako Ina sa svojim rezultatima u proteklih nekoliko godina, izuzev 2020. godine, i širenjem svog biznisa prema obnovljivim izvorima energije apsolutno ima budućnost.

Opovrgnuo je i pisanje nekih medija da projekt biorafinerije u Sisku "stoji loše" i da mađarska strana očekuje da ga dominatno financira hrvatske država. "To što se piše nije točno", rekao je i istaknuo da projekt ide dalje i razvija se svojom dinamikom.

Ina je u proteklih nekoliko godina itekako iskoračila u pitanju svog funkcioniranja, rentabilnosti i budućnosti. Inini planovi idu u smjeru razvoja proizvodnje alternativnih goriva i to je smjer koji treba pozdraviti, a povećanje Inine distribucijske mreže je nešto što će sigurno utjecati na rezultate poslovanja, istaknuo je ministar gospodarstva.

Upitan je li se odustalo od ideje da se djelomičnom privatizacijom Hrvatske elektroprivrede (HEP) namakne novac za otkup dionica Ine od MOL-a, Ćorić je rekao kako "ne vidi HEP kao stratešku kompaniju u bilo kakvom procesu privatizacije, niti jedan njezin dio".

Tagovi: Tomislav Ćorić, kompanija Ina, kompanija MOL
PROČITAJ I OVO
Cilj EPS-a da sačuva termo i poveća zelene kapacitete
CILJEVI
Cilj EPS-a da sačuva termo i poveća zelene kapacitete
MALI ZVORNIK - Direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je danas da je osnovni energent EPS-a ugalj iz koga se proizvodi dve trećine električne energije i da termo kapaciteti moraju da se sačuvaju, a da je cilj i da se istovremeno povećava procenat zelene energije.
Cijene nafte pod pritiskom širenja delta soja koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pod pritiskom širenja delta soja koronavirusa
LONDON - Cijene nafte spustile su se u srijedu na međunarodnim tržištima pod utjecajem zabrinutosti zbog širenja delta soja virusa u zemljama najvećim potrošačima energenata, jer bi to moglo smanjiti njihovu potražnju.
Petrol pokrenuo svoju drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj
ELEKTRANE
Petrol pokrenuo svoju drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj
LJUBLJANA - Slovenski Petrol otvorio je drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj, nazvanu Ljubač.
Zdravka Demeter Bubalo nova operativna direktorica maloprodaje Ine
KARIJERE
Zdravka Demeter Bubalo nova operativna direktorica maloprodaje Ine
ZAGREB - Zdravka Demeter Bubalo bit će imenovana na poziciju operativne direktorice Usluga kupcima i maloprodaje.
Očekivanje daljnjeg pada američkih zaliha podupire cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Očekivanje daljnjeg pada američkih zaliha podupire cijene nafte
LONDON - Cijene nafte ojačale su u utorak na međunarodnim tržištima u očekivanju daljnjeg pada američkih zaliha goriva, nadoknadivši tako dio gubitaka od dana ranije, kada su potonule za više od tri posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE